Banca austriaca Erste Bank, care detine circa 70% din Banca Comerciala Romana (BCR), se va lista la Bursa de la Bucuresti pana la finele anului in curs, scrie presa din Austria. “Pana la sfarsitul anului 2007, Erste Bank va fi pe Bursa de la Bucuresti”, a declarat Ionut Stanimir, purtator de cuvant al Erste Bank, citat de cotidianul austriac WirtschaftsBlatt.

Prevederi contractuale

Aceasta afirmatie vine in contextul in care acest fapt era considerat drept o optiune pur teoretica de mare parte dintre cei implicati in acest proces. Mai mult chiar, oficiali austrieci au sustinut in trecut ca aceasta varianta este irealizabila atata timp cat la BCR exista actionari minoritari.

In contractul prin care Erste a cumparat BCR se prevedea ca grupul austriac va lista BCR la Bucuresti in urmatorii trei ani de la preluare, adica pana in 2009. Finalmente, varianta care va fi aleasa ar fi, asadar, ca austriecii sa listeze Erste si nu BCR. In acest moment, actiunile Erste sunt tranzactionate atat la Viena, cat si al Praga.

Rezultate financiare bune

In urma cu doar cateva zile, grupul austriac si-a prezentat rezultatele financiare pe trimestrul din 2007. BCR a obtinut un profit net de 62 milioane de euro in aceasta perioada, din care austriecilor le-au revenit 44,3 milioane de euro.

Pe ansamblu, Erste Bank a afisat in aceste prime trei luni din 2007 un profit de peste 300 milioane de euro si a anuntat ca prioritatile anului financiar 2007 au in fruntea listei integrarea Bancii Comerciale Romane.