Visul lui Nemescu a devenit realitate, desi acesta n-a mai apucat sa se bucure de acest succes. In 2005, acelasi premiu a fost castigat de regizorul Cristi Puiu pentru pelicula „Moartea domnului Lazarescu”.

"Nmescu, unul dintre cele mai promitatoare talente...”

Unul dintre articolele din Cineuropa, regreta „disparitia prematura a unuia dintre cele mai promitatoare talente ale cinemaului romanesc” si apreciaza ironia viziunii, lipsita insa de „scepticismul atat de caracteristic cinemaului din Europa de Est si plin de dragoste si speranta”.

Proiectia oficiala de ieri a filmului i-a reunit pe Razvan Vasilescu, Armand Assante, Jamie Elman, Andrei Boncea, operatorul Liviu Marghidan si monteurul Catalin Cristutiu. Separat, au venit Maria Dinulescu si scenaristul Tudor Voican.

Sfarsit tragic

„Sunt fericit ca echipa m-a suportat, ca au avut toleranta fata de un regizor debutant - toata lumea lucrase inainte la proiecte importante si toti aveau experienta, toti stiau ce aveau de facut.

Le multumesc ca m-au tolerat asa „verde”, cum m-a numit un producator inainte sa inceapa filmarile”, asa rezuma Cristian Nemescu munca la acest film.

N-a mai apucat insa sa-si vada filmul la Cannes. A murit intr-un grav accident rutier, pe 24 august, anul trecut. Taxiul cu care el si sunetistul sau, Andrei Toncu, se indreptau catre laboratorul de montaj a intrat in coliziune cu o alta masina. Toti cei din taxi si-au pierdut viata atunci.

„California Dreamin’” a fost prezentat la Cannes exact asa cum a ramas dupa moartea regizorului, de aceea in titlu a fost adaugat cuvantul „nesfarsit”. Nemescu mai participase la Cannes cu pelicula „Marilena de la P7”.

INTERVIU

Assante: „Un talent unic pentru un regizor tanar”

Actorul american a ajuns pe Coasta de Azur pentru proiectia filmului „California dreamin’”, al lui Cristi Nemescu. Armand Assante nu vazuse inca filmul „California dreamin’ (nesfarsit)”, cand l-am intalnit ieri pe Plaja Orange, la Cannes.

Ceva mai carunt decat captain Jones, imbracat in blugi si cu o cafea neterminata, a dat interviu dupa interviu. Era doar cu cinci ore inaintea proiectiei oficiale a peliculei.

EVZ: Cum ati ajuns sa jucati in filmul lui Nemescu?

Armand Assante: Dupa ce am citit scenariul lui Nemescu, am spus un „da” categoric. Filmul este o metafora foarte reusita a lumii in care traim. Cristi imi amintea de regizorii neo-realisti italieni, dupa cum filma, dupa viziune.

El avea un talent extraordinar, unic pentru un regizor atat de tanar: sa vada intr-un personaj trasaturi caracteristice pentru intreaga societate, marci, simboluri.

Filmul e o parodie la o legenda a „venirii americanilor” in al Doilea Razboi Mondial. Stiati de aceasta „asteptare”?

Mi-a spus Cristi, dar nu stiam ca a fost un fapt istoric. N-am auzit niciodata vorbindu-se despre asta in America. De fapt, tema filmului e si una generala: aceea de a trai agatandu-te de false sperante, de a astepta sa fii salvat, cand tu singur trebuie s-o faci.

Un articol de Florentina Ciuverca

Integral in Evz