S-a inchis si Arpechim. Nu ne-ar mira sa se puna un lacat si pe cladiroiul ala de sticla de la Aviatorilor, unde isi are sediul central Petrom. Ba chiar sa le taie curentul din birouri la petromi pentru neplata curentului. Pai, da, pentru ca prostia se plateste. Iar la o prima vedere, ce a facut Petrom prostie se numeste. Si nu, nu ne referim la cazul Arpechim, ci la altul.

I-auzi aici: prin contractul de privatizare, statul roman a pus la dispozitia OMV Aktiengesellschaft un fond de 50 de milioane de euro. Pentru mediu.

Mai precis, iata paragraful din contract: „Vinzatorul (adica statul roman - n.r.) este autorizat ca, pe o perioada de 30 ani de la data finalizarii, sa despagubeasca, in totalitate, societatea (deci pe OMV-Petrom - n.r.), pentru orice pretentii in legatura cu abandonarea si scoaterea din functiune a sondelor abandonate, oprite, inchise sau care asteapta sa fie abandonate, la

data finalizarii, in conformitate cu termenii si conditiile prevazute in angajamentul de despagubire privind mediul“. Mai pe romaneste, e vorba de poluare, si inca istorica.

Cu alte cuvinte: ba, Petrom, ai terenuri poluate si sonde care au poluat inainte de privatizare? Ai! Atunci, statul roman, ca asa e el generos cu rusii (sau austriecii, ca nu am mai jucat de mult la bursa), plateste pentru ecologizare. Numai ca pe austriac l-a durut fix in sonda.

Si, desi are terenuri poluate istoric, nu a cerut nici macar un eurocent din cele 50 de milioane donate de statul roman. Si stiti de ce? Pentru ca pe OMV nu prea l-a interesat de mediul din Romania (in afara de terenul de la marginea Bucurestiului pe care l-a ecologizat ca sa-si faca sediul pe el), asa ca nu si-a facut nici macar evaluari interne sa stie ce e poluat si ce nu in ograda lui.

Si ce daca cincizeci de milioane de euro lincezesc de mai bine de doi ani juma’? Ministerul Economiei pastoreste cu drag acest cont. Deocamdata, nu le-a solicitat nimeni nici un ban. Nu a existat nici o problema de mediu care sa necesite utilizarea banilor din acel fond. Pe omv-isti nu i-a intrebat nimeni de ce nu investesc banii.

Asa ca, ne gindim noi, poate nu o fi numai prostie la mijloc, ci si ceva sictir balcanic in compania asta austriaca. Ca parca ii si auzim cum se pling ei, saracutii, ca statul roman le-a inchis abuziv Arpechim-ul, dar nu zic nici „pis“ despre cum acelasi stat le-a deschis ceva: un cont de cincizeci de bulioane de euroi, la dispozitia lor.