Pentru a-si ascunde afacerile cu arme, Kassar si cei doi complici ai sai au deschis firme-paravan si conturi in banci din mai multe state, printre care Romania, Marea Britanie, Spania, Siria, Irak, Polonia si Bulgaria. Asa a precizat ieri, intr-o conferinta de presa sustinuta la Washington, procurorul american Michael J. Garcia.

Un palestinian si un chilian, cautati de autoritatile americane pentru ca ar fi urmat sa furnizeze rachete sol-aer unor organizatii teroriste columbiene, au fost capturati, vineri dimineata, la Bucuresti.

In acelasi timp, liderul gruparii din care acestia faceau parte - argentinianul de origine siriana Monzer al-Kassar, un cunoscut furnizor de arme supranumit „Printul din Marbella” - a fost arestat pe aeroportul din Madrid.

Rachete pentru agentii DEA

Agentii antidrog americani se aflau pe urmele lui Kassar si ale „locotenentilor” sai de mai bine de o luna, cand au reusit sa intre in contact cu ei.

„Scenariul a fost urmatorul: ofiterii americani s-au dat drept membri ai organizatiei FARC - gherile de stanga care lupta de mai bine de 30 de ani impotriva guvernului columbian, incercand sa formeze un stat marxist.

Le-au cerut sa-i ajute sa obtina rachete sol-aer, pe care ar fi urmat sa le foloseasca intr-o serie de atacuri asupra unor obiective americane, dar si cateva mii de mitraliere si explozibil C4. Kassar a batut palma cu ofiterii sub acoperire, care i-au achitat si un avans: 400.000 de euro”, ne-au declarat ieri surse judiciare.

De altfel, surse diplomatice americane, citate de Reuters, au sustinut ca, inca din 1970, Monzer al-Kassar ar fi asigurat arme si echipamente militare unor grupari militare - inclusiv unor cunoscute organizatii teroriste precum Frontul de Eliberare Palestinian - in Nicaragua, Cipru, Bosnia, Croatia, Iran, Irak sau Somalia.

Integral in EvZ