Editia de duminica a emisiunii „Deschide Romania”, realizata de Mihai Tatulici la Realitatea TV, s-a confruntat in culise cu ciocnirile de orgoliu ale unor invitati. Protagonisti au fost chiar ziaristii, chemati sa dezbata o tema fierbinte a jurnalismulului romanesc, „Cine face legea in presa?”.

Astfel, contactat cu doua ore inainte de emisiune, redactorului-sef adjunct al EVZ, Grigore Cartianu, i-a fost insa retrasa invitatia, cand se afla la doi pasi de redactia Realitatii TV, la solicitarea fostului director al EVZ, Cornel Nistorescu. Acesta si-a conditionat prezenta de neparticiparea colegului de breasla.

Incidentul s-a declansat pe fondul altor doua absente de marca - Catalin Tolontan („Gazeta Sporturilor”) si Cristian Tudor Popescu („Gandul”) - care au invocat, pe ultima suta de metri, probleme de sanatate (Tolontan) si traficul din Bucuresti (C.T. Popescu).

Mihai Tatulici a tras o singura concluzie: „Sunt prea multe orgolii in presa si prea putine talente”. Cornel Nistorescu nu a dorit sa comenteze. „Cine face legea in presa?” a pus fata in fata ziaristi „vechi” si ziaristi „noi”, pentru a identifica si dezbate problemele presei.

„Nistorescu a amenintat ca pleaca”

Contactat ieri de EVZ, Tatulici a recunoscut existenta episodului din culise, pe care l-a si detaliat. „Cand Tolontan ne-a comunicat ca e bolnav si nu mai vine, am rugat-o pe Oana Dobre (co-realizator - n.r.) sa-i gaseasca un inlocuitor, ca sa pastram echilibrul tineri-batrani. Oana l-a sunat pe Grigore Cartianu, care a acceptat invitatia de ultim moment.

Nistorescu a auzit si a facut scandal, invocand ca initial nu era vorba si despre Cartianu - ceea ce era adevarat - si a amenintat ca pleaca din emisie. Sunase si C.T.P. ca e in trafic, asa ca i-am spus Oanei sa-l sune pe Cartianu, care era pe drum, sa-si ceara scuze, si sa-i spuna ca nu se mai poate sa participe.

Il puteam pierde si pe Nistorescu, care ramasese singurul „batran” din emisiune”,

ne-a declarat Mihai Tatulici.

Orgoliile „triaza” invitatii

Acest tip de incident nu este insa singular in mass-media romaneasca, unde personalitatile publice „triaza” de multe ori listele de invitati ale realizatorilor de emisiuni. Aceasta tendinta este confirmata si de Mihai Tatulici.

„Invitatii, ca Nistorescu, C.T. Popescu, Rosca-Stanescu, se mai intereseaza de participantii la emisiuni, iar producatorul le spune. Asta se intampla si la politicieni”, sustine Tatulici, referindu-se la refuzul lui Cornel Nistorescu de a-l avea alaturi pe Grigore Cartianu, despre participarea caruia nu fusese informat.

integral in EvZ