Stirile bune venite din macroeconomie au generat scaderea dobanzii la obligatiunile de stat si un raliu superb al burselor americane pe final de sesiune.

Miercuri, 13 Iunie indicele Dow Jones a crescut 187,34 puncte, adica 1,41% la 13.482,35 puncte, S&P 500 1,52% la 1.515,67 puncte, iar indicele de tehnologie Nasdaq100 a crescut 1,23% la 1.913,87 puncte.

Europa, inchizand mai devreme, nu a performat la fel de bine: DAX30 din Germania a inchis “pe zero” la 7.680,76 puncte, indicele pan-european EuroStoxx50 +0,43% la 4.401,68, in timp ce FTSE100 de la Londra a crescut 39,20 puncte, adica 0,60% la 6.559,60.

Datele bune, care au generat railul, au provenit din doua directii: una care tine de inflatie si cealalta care tine de cresterea economica. Din prima categorie fac parte indicele preturilor de export, care a crescut in luna mai cu doar 0,1% (fata de 0,3% in aprilie) si indicele preturilor de import, care a crescut cu 0,9% (fata de 1,4%).

De aici, temerile de crestere a inflatiei s-au mai domolit si, automat, randamentul (dobanda) bondurilor americane a scazut, iar cotatiile futures ale indicilor americani au crescut.

Din cea de-a doua categorie face parte valoarea vanzarilor en-detail, care a crescut cu 1,4% in luna mai, fata de 0,6% estimari si -0,1% in luna aprilie. Vestea este extrem de pozitiva, pentru ca in acea perioada pretul la pompa al benzinei a crescut considerabil.

Datele releva un aspect interesant: consumatorul american si-a pastrat tendinta de consum chiar daca a fost confruntat cu o crestere a costurilor de transport.

Dupa publicarea acestor indicatori sesiunea americana a inceput bine, indicele Dow Jones fluctuand intre 13.330 si 13.400 de puncte, iar indicii europeni au recuperat pierderile suferite de dimineata. Insa, la ora 21:00 (ora Bucurestiului) a fost publicat raportul Beige Book, elaborat de Fed-ul din Philadelphia, care a generat raliul din finalul sesiunii americane.

Raportul a nuantat cateva aspecte pozitive: desi majoritatea districtelor au inregistrat cresteri economice modeste, totusi, pentru o parte din ele, cresterile au fost substantiale. Presiunile inflationiste generate de cresterea salariilor au scazut, desi in unele districte s-a inregistrat o deficienta de mana de lucru calificata.

Cu toate ca s-a constatat o crestere a costurilor energetice, totusi, pe ansamblu cresterile de preturi au fost modeste.

Rezumand, cu datele de pana acum, se pare ca temerile cu privire la inflatie prezente recent in piata au fost exagerate. Si chiar daca, punand cazul cel mai rau, inflatia nu se va domoli, atat timp cat economia isi va regasi trend-ul de crestere, de ce sa ne temem atat de mult de inflatie? Practic, se va reconstitui climatul macroeconomic din anii recenti.

Dolarul, care in timpul sesiunii a atins un maxim fata de euro la 1,3262 (cea mai mare valoare inregistrata in ultimele 3 luni), a cedat terenul castigat, dupa publicarea celor doi indicilor preturilor de import si de export amintiti mai sus. A inchis aproape neschimbat la 1,3311 fata de euro, la 1,9728 fata de lira sterlina si la 1,2436 fata de francul elvetian.

A crescut in schimb destul de mult in raport cu yenul japonez, la 122,62 fata de 121,64, inchiderea din sesiunea precedenta. De aici rezulta ca apetitul invetitorilor pentru carry trades este inca la cote inalte. Ceea ce inseamna ca printre acestia fenomenul de risk-aversion nu este prezent.

Volatilitatea ar putea creste in zilele urmatoare, mai ales in preajma publicarii indicelui preturilor de productie si a indicelui preturilor de consum, programati pentru joi, respectiv vineri. Abia atunci vom putea avea o imagine clara asupra temerilor cu privire la inflatie.

Va voi tine la curent...

dezbate pe blogul lui Liviu Moldovan