Raiffeisen Banca pentru Locuinte si HVB Banca pentru Locuinte au decis infiintarea unei asociatii a bancilor pentru domeniul locativ. Scopul il reprezinta promovarea si dezvoltarea economisirii-creditarii in sistem colectiv printr-o singura voce.

Fondatorii sunt increzatori

Asociatia este reprezentata de un presedinte si respectiv un vicepresedinte, fiecare ales pentru un mandat de un an, prin rotatie, dintre membrii asociatiei. Primul presedinte al ABDLR este Ionut Costea, CEO Raiffeisen Banca pentru Locuinte, iar vicepresedinte - Petre Tulin, presedintele HVB Banca pentru Locuinte.

"Prin infiintarea Asociatiei Bancilor pentru Domeniul Locativ din Romania, incercam sa promovam interesele bancilor pentru locuinte printr-o singura voce", a declarat Ionut Costea. Acesta spune ca este inca nevoie de un efort sustinut pentru dezvoltarea sistemului de economisire-creditare pentru domeniul locativ in Romania.

In plus, Costea precizeaza ca experienta altor tari arata ca o astfel de asociatie are o contributie mult mai eficienta in activitatea de promovare decat daca acest lucru ar fi facut de fiecare institutie in parte.

"Infiintarea Asociatiei bancilor pentru locuinte a fost necesara datorita particularitatilor pe care bancile noastre le detin fata de bancile universale", motiveaza la randul sau Petre Tulin infiintarea acestei asociatii. Acesta este convins ca, desi in acest moment asociatia reuneste doar doua entitati, cat de curand numarul membrilor va creste, marind forta si prestigiul noii organizatii.

In tarile europene aceste produse au fost foarte bine primite. Pana in prezent au fost incheiate 45 milioane de contracte de economisire-creditare, dintre care sase milioane numai anul trecut. Atat Raiffeisen Banca pentru Locuinte SA, cat si HVB Banca pentru Locuinte SA sunt membre ale Federatiei Europene a Bancilor de Economisire-Creditare.

Creditarea a inceput

Raiffeisen Banca pentru Locuinte avea, la sfarsitul anului trecut, active de aproape 75 de milioane de euro, in crestere cu peste 85%, avansul fiind generat in principal de majorarea depozitelor clientilor, si estimeaza pentru acest an o majorare la 135 de milioane de euro.

Reprezentantii bancii au anuntat in luna aprilie ca estimeaza pentru acest an un sold al creditelor reprezentand echivalentul a 50 de milioane de euro, dupa ce, din septembrie anul trecut, banca a acordat credite in valoare de doua milioane de euro.

Integral in Romania Libera