Temperatura maxima comunicata de la cele trei statii meteorologice ale Capitalei - Baneasa, Filaret si Afumati - a fost de 39 de grade C, dar bucurestenii au simtit pe pielea lor cu pana la 60C in plus, adica aproape 45 de grade C.

Efectele soarelui arzator si ale masei de aer cald din nordul Africii au fost amplificate de conditiile urbane. Asfaltul, betoanele, tevile de esapament au sporit canicula, au facut ieri aerul irespirabil si au transformat Bucurestiul si alte orase in cazane incinse.

> Temperatura „oficiala” se stabileste in adaposturile meteorologice, in conditii speciale, la o distanta de doi metri de sol, intr-o zona inconjurata de verdeata pe o raza de minimum 100 metri. Dezavantaj: De multe ori, temperatura „oficiala” nu ne da masura exacta a gradului de caldura pe care-l resimtim.

> „Temperatura urbana”, un concept din ce in ce mai des vehiculat, ar reprezenta temperatura „oficiala”, la care se adauga toate „variabilele” specifice Capitalei: poluarea din aer, care amplifica local efectul de sera sau „efectul de beton”, adica radiatia calorica emanata de asfalt sau de cladirile incalzite.

In functie de conditiile locale, „temperatura urbana” poaste fi mai mare cu 5-10 grade C decat temperatura luata normal.

> Indicele de confort termic temperatura-umezeala (ITU) combina temperatura aerului cu umiditatea relativa, pentru a determina efectul asupra corpului uman. Ieri, valoarea ITU a depasit pragul critic de 80.

Acest lucru inseamna ca oamenii au resimtit o caldura mult mai mare in corp, deoarece o valoare foarte ridicata a indicelui provoaca o reducere a ratei de evaporare a caldurii.

Altfel spus, racirea corpului e mult prea lenta, iar acesta retine astfel mai multa caldura decat ar face-o in aer uscat. Dezavantaje: e o marime greu de utilizat, unitatile sale de masura fiind mai putin relevante decat gradele Celsius.

> Temperatura aparenta (Real Feel), un concept patentat de AccuWeather, e singurul indice care descrie temperatura pe care o simtim si care ia in calcul efectele cumulate ale temperaturii, vantului, umiditatii, intensitatii solare, innorarii si precipitatiilor resimtite de corpul uman.

Avantaj: ofera o masura a caldurii mai relevanta si mai usor de manevrat (se exprima in grade C). Dezavantaj: calculul sau pleaca de la temperatura „oficiala”, care e adesea nerelevanta pentru oras.

De pilda, valoarea Real Feel a fost ieri in Bucuresti de 37 de grade C, la ora 11.00 dimineata, in timp ce temperatura normala la statia meteo era de 33 de grade C.

In anumite conditii (umiditate etc.), cele doua temperaturi coincid: de pilda, ieri, la ora 16.00, temperatura oficiala si temperatura aparenta erau de 38 de grade C, insa temperatura urbana masurata la Universitate era de 45 de grade C.

Integral in Evz