Contrabandistii care introduc alcool in Suedia ajuta, fara sa isi dea seama, la combaterea incalzirii globale, alimentand mijloacele de transport in comun cu biocombustibil. Potrivit Associated Press, aproape tot alcoolul de contrabanda capturat anul trecut de autoritatile suedeze, in jur de 700 de mii de litri, a fost transformat in combustibil alternativ. Cu el au fost alimentate autobuzele, camioanele si un tren special pe biogaz.

“Berea, vinul si lichiorul sunt duse la o fabrica in Linkoping, la 200 de kilometri de Stockholm, unde sunt arse si transformate in biogaz, substanta cu care functioneaza aproximativ o mie de de autobuze” a declarat Carl Lilliehook, directorul firmei care se ocupa de aceasta operatiune.

Potrivit lui Lilliehook, dintr-un litru de alcool pur se obtine aproximativ o jumatate de litru de biogaz. Unde mai punem ca este o afacere foarte profitabila, pentru ca materia prima este gratuita.

Purtatoarea de cuvant al vamii, Ingrid Jerlebrink, sustine ca cei de la vama sunt bucurosi sa scape de alcoolul de contrabanda, care ocupa mult spatiu inainte sa inceapa programul de transformare in biogaz. “Il punem intr-un recipient mare, pe care il numim, in gluma, cocktail-ul gigant. Un camion vine, il ridica si il duce la fabrica”.

In Stockholm, un sfert dintre autobuze functioneaza cu etanol sau biogaz.