O mare concentratie de amoniac s-a deversat in raul Timoc, afluent al Dunarii, provocand moartea a circa 20 de tone de peste, a indicat luni Departamentul public pentru sanatate din Zajecar, citat de AFP. O ancheta a fost initiata in acest caz de "catastrofa ecologica".

Potrivit unor teste preliminarii, concentratia de amoniac in apa de 16 ori mai mare decat cea admisa. Analizele au fost efectuate in sase localitati si in special la gura de scurgere Knjazevac, la cativa kilometri sud de Zajecar.

„Catastrofa ecologica s-a produs la sfarsitul saptamanii trecute. Mai multi pescari au observat sute de pesti morti la suprafata si au alertat autoritatile”, se precizeaza in comunicatul Departamentului.

Majoritatea pestilor morti au fost descoperiti in apropiere de gurile de scurgere din zona industriala Zajecar, a anuntat Vesna Mitrovici, responsabil al Guvernului pe probleme de ecologie.

Srdan Perici, membru al asociatiei locale de pescari, a declarat ca "urmarile e acestei catastrofe se vor face simtite pe o perioada de cel putin zece ani".