Ca urmare, cea mai mare suma va reveni regiunii nord-est, respectiv 16% din alocatia Romaniei de 3,9 miliarde de euro, iar cea mai mica zonei Bucuresti-Ilfov, care va beneficia doar de 8% din sprijinul UE. Cele doua regiuni au o populatie comparabila, in jurul a 2,6 milioane de locuitori fiecare.

Ajutorul este acordat de UE oricarei regiuni al carei PIB pe cap de locuitor este mai mic de 75% din media comunitara (Capitala avind 60% din medie, iar regiunea nord-est, pe jumatate).

Obtinerea fondurilor structurale de catre beneficiari va dura intre 60 si 130 de zile, in functie de dimensiunea proiectului, a spus ieri Gabriel Friptu, director general in MDLPL.

Imediat dupa aprobarea Planului Operational Regional (POR), asteptata pentru 13 iulie, solicitantii vor putea depune cerere la Agentiile de Dezvoltare Regionala, care vor analiza proiectele in functie de recomandarile facute in ghidurile practice puse la dispozitie.

Acestea vor fi gratuite si vor fi distribuite de agentii cu incepere din iulie, ultimul ghid urmind sa fie publicat in septembrie.

Pentru a putea accesa fondurile, autoritatile locale trebuie sa asigure 15% din totalul cheltuielilor eligibile, nu din valoarea proiectului, iar intreprinderile mici si mijlocii intre 30 si 50% din totalul cheltuielilor eligibile.

Integral in Cotidianul