Ceea ce a iesit a fost un fel de uniune in cuget si simtiri privind faptul ca, daca o corectie de curs nu este exclusa, nu ne paste totusi catusi de putin riscul unei corectii catastrofale!

Ca o corectie, inevitabila, va interveni, asta este sigur! Mai ales dupa o indelungata apreciere fara noima a leului.

si cu atat mai mult cu cat stie bine si Grivei ca o asemenea apreciere in raport cu monedele-ghid pe plan international nu se datoreaza cumva faptului ca leul ar fi devenit mai breaz decat acestea, ci unor imprejurari pasagere care se pot volatiliza tot asa cum au venit, facand rapid-rapid victime si din eroii cei mai falnici.

Nu poate dura un fenomen strict artificial - asa cum este actuala apreciere a leului -, un fenomen pur financiar, de sens contrar celui reclamat de starea economiei reale! Dar nu asta este problema! Cu totul alta este adevarata problema!

In loc ca - avand in vedere pagubele grave pe care le produce economiei reale romanesti, precum si amenintarile pe care le reprezinta la adresa intereselor pe termen lung ale tarii - aprecierea artificiala a leului sa aiba parte de impotrivirea cercurilor politice si economice, aceasta s-a bucurat si se bucura de o aiuritoare sustinere.

si, trebuie sa subliniem, din interese sectoriale precise, extrem de daunatoare ansamblului.

Prin mediile guvernamentale, intru justificarea acestei sustineri se pretinde ca aprecierea leului ar fi expresia prestigiului de care a ajuns sa se bucure moneda nationala.

Se argumenteaza, de asemenea, ca aprecierea leului contribuie la recuperarea decalajelor de catre Romania, PIB-ul denominat in euro (moneda folosita pentru comparatii internationale) devenind mai mare.

Dar nu mai precizeaza nimeni ca acest lucru are loc gratie unui joc valutar, si nu cresterii in substanta.

De fapt, se pot afisa cresteri economice in euro mai importante si, inca si mai rau, se poate obtine crestere economica in modul cel mai facil, dar si cel mai periclitant pe termen lung, nu prin munca proprie si adaos de substanta, ci pe baza de consum din import.

Aprecierea leului stimuleaza nefericit importurile si - avand in vedere ca aproape nu exista demnitar sau functionar public care sa nu importe ceva in Romania de azi, daca se poate, desigur, pe seama banului public - intelegem bine de unde vine sustinerea asta neconditionata pentru aprecierea leului.

Banca Nationala - care prin politicile ei se dovedeste singura institutie responsabila din tara - a cedat si ea, din pacate, tentatiei de sustinere a aprecierii leului, pentru ca pur si simplu pe baza acesteia isi

realizeaza tintele de inflatie, ceea ce conduce la situatia ca in Romania dezinflatia are loc de fapt pe seama adancirii deficitului extern, acesta transformandu-se intr-un rezervor de inflatie pe care, pana la explozie, o ascunde.

Integral in Romania libera