Serialul „Forsyte Saga“, produs iar de televiziunea publica britanica in 2002, este difuzat de TVR 1, in fiecare luni, de la ora 20.20. „Este, nu intimplator, tot in prima zi din saptamina, cum era «pe vremuri»“, precizeaza pentru Cotidianul Ada Rosetti, directorul de achizitii al TVR.

„Decizia finala i-a apartinut Danei Deac, directorul TVR 1, cu ajutorul careia am introdus in grila o «seara britanica»“, adauga Ada Rosetti.

Intrigile din jurul familiei Forsyte au ajuns prima data pe televizoarele romanilor in 1968, constituind una din putinele bucurii tv din timpul comunismului. De altfel, drama produsa de BBC in 1967 a nascut o adevarata batalie pentru audienta si in tarile capitaliste, petrecerile si slujbele religioase ajungind sa se programeze in jurul acestui serial.

Nu era doar un alt soap opera: actorii, actiunea si parfumul unei epoci trecute au fermecat oamenii din toata lumea, scrie cotidianul britanic „The Guardian“.

„Nu avem date referitoare la audienta serialului, pentru ca sistemul de masurare automat a inceput sa functioneze abia in 1998, insa numai faptul ca inca se discuta despre el si astazi este o dovada a impactului si audientei lui impresionante“, spune Ada Rosetti.

Ecranizarea din anii ’60 a fost difuzata, de altfel, de trei ori de postul public: intre 1968 si 1969, in 1976 si inca o data dupa Revolutie, intre 1994 si 1995.

Intr-o noua formula, serialul a revenit anul acesta in grila pentru a contrabalansa productiile de la Hollywood, care au invadat micile ecrane romanesti, potrivit directorului de achizitii TVR. Cele 26 de episoade ale variantei din 2002 au continuat succesul celor din anii ’60, atit la public, cit si la critici.

In urma difuzarii sale de catre BBC, serialul a cistigat in 2003 Premiul BAFTA TV pentru cea mai buna productie tv si Premiul America Cinema Editors din SUA pentru cea mai originala muzica.

Integral in Cotidianul

de Andreea Lupu