Dupa ce leul a fost cotat luni la nivelul maxim al ultimilor cinci ani si o luna fata de moneda europeana, adica la 3,1112 lei/euro, ca urmare a ordinelor de cumparare de valuta din piata interbancara moneda nationala a inceput sa piarda zilnic teren pana in jurul nivelului de 3,13-3,14 lei/euro.

Prezent ieri la reuniunea reprezentantilor Ministerului pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii, Comert, Turism si Profesii Liberale, viceguvernatorul bancii centrale, Eugen Dijmarescu, a afirmat, citat de Newsin, ca Banca Nationala a Romaniei (BNR) a lasat lichiditate in piata interbancara cu scopul de a stopa aprecierea prea rapida a leului.

Acesta a amintit ca banca centrala are multe mijloace prin care poate sa intervina pe piata pentru a regla cursul valutar. "In ultima saptamana am lasat lichiditate in piata, astfel incat presiunea pe leu sa se inmoaie", a explicat viceguvernatorul BNR.

Banca centrala a anulat licitatia de luni pentru depozite la o luna, prin care atrage de obicei excesul de lichiditate al bancilor, iar volumul de lei din piata interbancara a sporit suplimentar odata cu revenirea de joi in piata a unui depozit de 2,153 miliarde lei atras in urma cu o luna de BNR.

Dijmarescu a mai spus ca operatorii si trezorierii bancilor comerciale sunt interesati sa afle cu ce mecanisme va actiona banca centrala, dar s-a limitat la un comentariu sec: "Transparenta are limitele ei".

Interventie prin BCR?

De altfel, valurile de ordine de cumparare de valuta aparute in piata in ultimele trei zile au fost puse de multi analisti pe seama interventiei bancii centrale in piata valutara prin intermediul "unei banci locale mari". "BCR a cumparat cam toata piata atunci cand cotatiile au coborat la 3,1250 lei/euro, plasandu-se impotriva unor nume mari, cum ar fi Deutsche Bank sau Citibank.

Este sigur o interventie indirecta a BNR", a declarat miercuri dealerul unei banci. De exemplu, dupa o depreciere din debutul zilei de miercuri, cand rata de schimb a urcat de la 3,1320-3,1340 lei/euro la 3,1450 lei/euro, mari investitori straini au introdus ordine consistente de vanzare de valuta, iar cotatiile s-au prabusit pana la un minim al zilei de 3,1250 lei/euro.

La acest nivel, BCR s-a pozitionat pe cumparare intr-un mod agresiv, activand ordine de cumparare de valuta pe fiecare pas de cotare in sus. "Fara suportul BNR, ar fi insemnat ca dealerii de la BCR joaca in pierdere sau impotriva clientului. Modul in care au cumparat arata clar intentia de a urca intervalul de tranzactionare", a comentat un alt dealer.

Acestia au afirmat ca operatiunile derulate in ultimele trei zile de BCR reprezinta, de fapt, o interventie mascata a BNR. In replica, insa, reprezentanti ai BCR au sustinut ca nu au cunostinta de vreo interventie directa sau indirecta a bancii centrale. "A fost o zi normala de tranzactionare, in care banca a derulat tranzactii atat in nume si cont propriu, cat si in contul clientilor.

Cei care au castigat au fost cumparatorii de valuta, cursul de inchidere fiind foarte apropiat de maximul zilei", a declarat directorul de comunicare al bancii, Corneliu Cojocaru.

integral in Romania Libera