“Banii, spuneti de unde vin banii!” - Traian Basescu a avut de unde sa se inspire, miercuri seara, cind a solicitat Guvernului sa spuna clar de unde va lua banii pentru majorarea pensiilor. Premierul Tariceanu cerea acelasi lucru PSD, in luna decembrie a anului trecut.

Premierul Tariceanu cerea acelasi lucru PSD, in luna decembrie a anului trecut. Pe vremea aceea nu era de acord cu aceasta lege. Intre timp s-a razgindit si, mai mult, pare sa fi gasit singur banii necesari.

Seful Executivului respingea in decembrie 2006 proiectul de modificare a legii pensiilor. In punctul de vedere trimis Parlamentului, Tariceanu invoca printre altele, articolul 138 din Constitutie.

Premierul ii acuza atunci pe initiatorii proiectului - 7 parlamentari PSD si PRM - ca nu au mentionat de unde ar urma sa provina banii necesari pentru majorarea punctului de pensie la 45% din salariul mediu.

“Initiatorii propunerii legislative nu precizeaza sursele financiare necesare aplicarii masurilor propuse, incalcindu-se astfel dispozitia art. 138 alin(5) din Constitutia Romaniei, care prevede: «Nici o cheltuiala bugetara nu poate fi aprobata fara stabilirea sursei de finantare»“, scria Tariceanu.

Acelasi articol din Constitutie il invoca Traian Basescu. Mai mult, acesta ameninta ca daca Executivul nu va preciza de unde ia banii nu va promulga legea. Nu sint bani, adio pensii!, pare sa spuna Basescu.

Tariceanu si-a schimbat insa intre timp parerea. “Cei care isi pun aceasta intrebare (de unde bani pentru pensii, n.r.) dovedesc un singur lucru: ca nu cunosc realitatea economiei de astazi din Romania si nu au nici un fel de idee despre ce inseamna bugetul si politica de pensii", i-a raspuns premierul, presedintelui.

Nu e singura schimbare de atitudine a sefului Guvernului in chestiunea majorarii pensiilor. Initial, Tariceanu a anuntat ca Executivul nu are banii necesari pentru majorare. “Nicaieri in lume nu se pot majora pensiile cu aproape 70% intr-un an, respectiv 17%, ceea ce s-a facut (in 2007 - n.r.), si 50%, cit ar fi dorit Parlamentul.

Dar trebuie sa ne gindim si ce se intimpla la anul, daca economia permite sa pastram aceleasi pensii”, a spus premierul. Amenintat insa de PSD cu motiunea de cenzura, Tariceanu a gasit banii necesari.

Integral in Cotidianul