Consumatorii romani de energie vor putea consulta, cel mai probabil din decembrie, un document unic, care le va oferi toate informatiile necesare privind drepturile lor in conditiile liberalizarii pietei, a anuntat Donato Chiarini, reprezentantul Comisiei Europene in Romania.

Documentul, denumit Carta Consumatorilor de energie, va informa despre "cum se face plata curentului si a gazului, cum se poate face transferul de la un furnizor la altul, de unde se poate obtine consultanta de specialitate si unde se poate plinge consumatorul roman daca constata incalcari ale drepturilor sale precum si multe altele", a precizat oficialul CE.

Informatiile cuprinse in Carta vor putea fi vizualizate pe Internet, iar popularizarea acesteia se va face, mai mult ca sigur, "din gura-n gura", isi exprima convingerea Chiarini.

In urma cu doua zile a fost lansata de catre CE propunerea de Carta, iar pina in decembrie se vor purta discutii cu partile interesate, inclusiv cu reprezentantii consumatorilor, cu autoritatile de reglementare din energie, cu statele membre UE si industria electricitatii si a gazului.

Pe baza reactiei acestora Comisia va elabora documentul final pe care partile interesate il vor semna la inceputul lunii decembrie a acestui an.

Integral in Cotidianul

de Florin Cojocaru