Presedintele Basescu are 20 de zile sa decida daca promulga sau nu legea majorarii pensiilor, dar numai daca primeste de la guvern un document convingator ca masura nu duce la colapsul Fondului de pensii in 2009, scrie EvZ. In schimb, Cotidianul noteaza ca si premierul Tariceanu a respins initial majorarea pensiilor, anul trecut, folosind exact argumentele lui Basescu de acum. Mai mult, Gardianul mentioneaza ca problema majorarii pensiilor a creat noi dispute intre Palatul Victoria si Cotroceni.

Legea pensiilor, pe masa lui Basescu

Potrivit unor surse apropiate presedintiei, Basescu nu va refuza sa promulge legea daca primeste de la guvern un document convingator ca masura nu duce la colapsul Fondului de pensii in 2009.

Deocamdata insa, o echipa de specialisti l-a asigurat pe seful statului ca singura solutie pentru sustinerea masurii dupa 2008 este majorarea impozitelor. Ipoteza a fost de altfel mentionata si de premierul Calin Popescu-Tariceanu intr-o intalnire pe care a avut-o ieri cu reprezentanti ai asociatiilor de pensionari.

Integral in EvZ

Tariceanu a respins initial majorarea pensiilor folosind exact argumentele lui Basescu

Premierul a folosit acelasi articol din Constitutie ca si seful statului anul trecut cind respingea majorarea pensiilor propusa de PSD.

“Banii, spuneti de unde vin banii!” - Traian Basescu a avut de unde sa se inspire, miercuri seara, cind a solicitat Guvernului sa spuna clar de unde va lua banii pentru majorarea pensiilor. Premierul Tariceanu cerea acelasi lucru PSD, in luna decembrie a anului trecut. Pe vremea aceea nu era de acord cu aceasta lege. Intre timp s-a razgindit si, mai mult, pare sa fi gasit singur banii necesari.

Seful Executivului respingea in decembrie 2006 proiectul de modificare a legii pensiilor. In punctul de vedere trimis Parlamentului, Tariceanu invoca printre altele, articolul 138 din Constitutie.

Premierul ii acuza atunci pe initiatorii proiectului - 7 parlamentari PSD si PRM - ca nu au mentionat de unde ar urma sa provina banii necesari pentru majorarea punctului de pensie la 45% din salariul mediu.

“Initiatorii propunerii legislative nu precizeaza sursele financiare necesare aplicarii masurilor propuse, incalcindu-se astfel dispozitia art. 138 alin(5) din Constitutia Romaniei, care prevede: «Nici o cheltuiala bugetara nu poate fi aprobata fara stabilirea sursei de finantare»“, scria Tariceanu.

Acelasi articol din Constitutie il invoca Traian Basescu. Mai mult, acesta ameninta ca daca Executivul nu va preciza de unde ia banii nu va promulga legea. Nu sint bani, adio pensii!, pare sa spuna Basescu.

Tariceanu si-a schimbat insa intre timp parerea. “Cei care isi pun aceasta intrebare (de unde bani pentru pensii, n.r.) dovedesc un singur lucru: ca nu cunosc realitatea economiei de astazi din Romania si nu au nici un fel de idee despre ce inseamna bugetul si politica de pensii", i-a raspuns premierul, presedintelui. (de Dan Duca)

Integral in Cotidianul

Din nou scandal intre palate

Problema majorarii pensiilor a creat noi dispute intre Palatul Victoria si Cotroceni, presedintele atentionandu-l pe premier ca nu se va grabi sa-si puna semnatura pe aceasta lege pana ce Guvernul nu-i va prezenta clar sursele de finantare.

Presedintele a explicat ca nu vrea sa fie partas la o eventuala pacaleala a pensionarilor si doreste sa se asigure ca majorarea nu va afecta pe temen mediu Fondul de pensii.

„Sunt dezamagit de cuvintele pe care le-a rostit presedintele, pentru ca, la putin timp dupa instalarea la Cotroceni, presedintele Basescu spunea ca scoaterea romanilor din saracie este o prioritate.

Spunea ca - citez - «deja sunt batrani care atunci cand vine postasul cu talonul de pensie intreaba de ce n-a venit pensia, asa cum au promis-o Basescu si Tariceanu in campania electorala ?»“, le-a spus premierul ieri pensionarilor in cadrul unei discutii la Palatul Victoria cu reprezentantii federatiilor de pensionari.

Seful Guvernului a mai precizat ca disputata majorare a pensiilor, care este pentru unii „socanta, spectaculoasa“, nu se va traduce totusi „intr-o bogatie“. Tariceanu a mai apreciat ca persoanele care se tem ca majorarea va afecta economia „nu cunosc nici realitatea, nici ce inseamna bugetul sau politica de pensii“.

Si PSD prin vocea deputatului Ioan Stan apara proiectul de majorare a pensiilor. Stan a declarat ca PSD a propus o majorare „realista“ a pensiilor, care poate fi suportata din suma suplimentara la Buget, fiind de parere ca presedintele Traian Basescu nu a vazut solutia pentru ca a facut o socoteala similara cu a lui Ghita Pristanda.

El a adaugat ca, in calitate de membru al grupului celor 322, ii sugereaza presedintelui Basescu sa „se abtina sa comenteze cand nu intelege“, facand referire la declaratiile presedintelui referitoare la majorarea pensiilor. (de Luminita Castali)

Integral in Gardianul