Miliardarul roman Iulian Dascalu si-a permis, cu ocazia casatoriei, doua excentricitati: sa-si faca petrecerea de dupa nunta in Pistoia-Toscana, Italia, platind transportul si cazarea pentru aproximativ 100 de persoane, si sa-i oficieze casatoria insusi Mitropolitul Moldovei si Bucovinei. Pregatirile de nunta au fost facute in mare taina.

Taximetristii aflasera de un „mega-matrimonio”

Un alai de romani - domnii la cosum fin, iar doamnele in rochii vaporoase si colorate - intra la pas printr-o poarta a orasului Lucca, locul de nastere al compozitorului Giacomo Puccini si cea mai mare localitate din Italia cu zidul medieval ramas intact, care-o inconjoara in intregime.

Insetati, nuntasii intra in primele magazine dupa apa, atragand intrebarile turistilor, care incep sa le faca poze si sa-i urmareasca pentru a vedea daca cei doi miri sunt vedete.

Deja vineri, cu o zi inainte de nunta, taximetristii din zona stiau ca in oras va fi un „mega-matrimonio”, dar nimeni nu le spusese si cine se va casatori.

Alaiul intra prin labirintul de stradute din cochetul oras italian si se opreste la Biserica ortodoxa romana „Sfantul Anastasie”, in fata careia piateta, cu tot cu parcare, nu-i mai mare decat o curte pentru gaini de la tara. In acest loc inghesuit, intim, invitatii si turistii starniti de alaiul romanilor asteapta sosirea mirilor.

Iulian Dascalu ajunge primul, intr-un Maserati, incepe sa fie felicitat si se pune pe-asteptat. Pe o caldura potentata de peretii cladirilor din jur si piatra cubica din fata bisericii, asteptarea miresei devine un mic calvar.

De la 15.30, pana dupa ora 18.00, singurul comerciant din zona a vandut apa minerala si sucuri cat intr-o saptamana, el fiind singurul fericit pentru intarzierea oficierii casatoriei.

Doi italieni dau neincetat indicatii prin telefon. La capatul celalalt, soferul miresei, care nu gasea drumul spre biserica. Porumbeii albi cumparati pentru momentul iesirii casatoritilor din biserica se sufoca intr-o cutie roz, uitata la soare aproape 3 ore.

Zbaterile de aripi, din ce in ce mai palide, anunta un lesin in masa. Intr-un final, un al doilea Maserati aduce pe Anca Dorina Zagrean-Dascalu.

Mitropolitul, plimbat in Mercedes

Ceremonia religioasa, care-a durat aproximativ o ora si jumatate, a fost oficiata de IPS Daniel, mitropolitul Moldovei si Bucovinei, o mare surpriza pentru romanii stabiliti in Italia care-si bagau nasul pe usa bisericii ca sa vada cine sunt mirii cu masini de lux din parorhia preotului lor.

„N-a venit niciodata Mitropolitul sa ne tina noua o slujba, iar acum e aici si nici nu putem sa-l vedem. A cui e nunta asta de s-a deplasat?”, se-ntreba Mariana, o femeie venita din Bacau, care munceste in Lucca.

Dupa slujba, IPS Daniel s-a aratat foarte apropiat de Iulian Dascalu, care l-a tratat in consecinta. A fost adus cu charterul, cazat separat de restul invitatilor si i s-a pus la dispozitie pentru tot „sejurul” un Mercedes de lux, negru, cu sofer, care s-a indreptat imediat dupa slujba in directia Villa Olive, unde s-a tinut petrecerea.

Tot acolo au fost dusi si alti 5 preoti tineri, veniti in suita Mitropolitului.

Traseul invitatilor

Adusi vineri in Italia cu o cursa charter de la Iasi, cei aproximativ 100 de invitati ai casatoritilor au fost preluati de la aeroport cu doua autobuze, marcate de firma „Iulius Group” pe parbriz, si transportati la Villa Cappugi, in oraselul La Pistoia - aflat la aproximativ 30 de kilometri de Florenta.

„Resedinta” nuntasilor se afla intr-o zona selecta a orasului, pe un deal, si are preturi de aproximativ 100 de euro pe noapte.

Sambata dimineata, in jurul orei 10.00, nuntasii au fost urcati in autobuze si dusi la cumparaturi, in Pistoia, pentru doua ore.

Pentru ca o parte dintre acestia au intarziat si au pierdut intoarcerea la hotel cu autocarele puse la dispozitie, au gasit solutia de avarie.

„Am dus cateva serii la Villa Cappugi. Trebuie sa fie bogati, ca ne-au lasat mai multi bani decat scria pe aparat, aveau cadouri multe, iar femeile multe bijuterii in jurul gatului si la mana”, spunea Tizziano, unul dintre cei 13 taximetristi din La Pistoia.

La ora 14.00, toti invitatii lui Iulian Dascalu s-au imbarcat in autocare cu destinatia Lucca, locul oficierii casatoriei, oras aflat mai aproape de zona muntoasa a Toscanei, la 25 de kilometri de Pistoia.

Villa Olive din San Pancrazio se afla pe un deal impadurit, la 20 de kilometri de orasul Lucca. Aceasta cladire, construita la 1500 de familia Buonvisi, este inconjurata de 5 hectare de parc cu specii rare de copaci, pe langa care, din loc in loc, apar fantani cu basoreliefuri si statui dupa model medieval.

Aici, intr-un luminis al parcului, invitatii romani erau asteptati cu o scena pregatita pentru Ovidiu Knyik si Horia Brenciu, care le-au cantat invitatilor. Culoarea dominanta a petrecerii a fost roz.

A doua zi, duminica, ziarul local „Il Tirreno” a dedicat o pagina acestui eveniment, scriind ca „nunta care a nelinistit ieri orasul este a unui magnat roman, rege al supermaketurilor”.

Un articol de Liviu Iolu

Integral in Evz