Compania de consultanta Pierre Audoin Consultants (PAC) a re-evaluat in sens negativ estimarile cu privire la cheltuielile IT in general si cele pentru soft si servicii informatice in particular, ale sectorului public din Romania.

Astfel, daca in 2004 se estimau pentru anul 2007 aproape 110 milioane euro ca servicii de proiect IT (consultanta, integrare, dezvoltare software, training) in sectorul public din Romania, in prezent PAC prognozeaza aceste servicii la maxim 75 milioane euro.

Ca urmare a instabilitatii politice si a lipsei puterii de decizie la nivel guvernamental, Pierre Audoin Consultant vede sectorul public trecand de la pozitia de locomotiva a cresterii pietei IT, la aceea de frana in dezvoltarea industriei de soft si servicii informatice din Romania.

Potrivit PAC, in ultimii doi ani, foarte putine proiecte importante au fost lansate in zona tehnologiei informatiei in Romania. Avand in vedere ca in Romania aproximativ o treime din piata IT depinde de proiectele din sectorul de administratiei centrale si locale, indeciziile politice au un impact deosebit de grav asupra performantelor si sanselor de dezvoltare ale companiilor de profil.

Pentru a acoperi partial lipsa de proiecte cu valoare adaugata care ar avea efecte in functionarea institutiilor statului si in gestionarea fondurilor si bugetelor, sectorul public din Romania lanseaza in fiecare an licitatii de achizitii de echipamente de baza (mici servere, PC-uri, imprimante, copiatoare, software de baza).

Insa, asa cum remarca Eugen Schwab, director general al PAC Europa Centrala si de Est, “o mare parte din aceste achizitii se devalorizeaza moral cu mult inainte de a fi cu adevarat utile si integrate in sisteme complexe cu aplicatiile corespunzatoare”.

Cu toate acestea, totalul cheltuielilor IT (hardware, software si servicii informatice) de-abia daca vor depasi in 500 milioane euro in 2007 in administratia publica locala si centrala.

Considerand nevoile din sectorul public ale unei tari de dimensiunile Romaniei, aceasta valoare este extrem de scazuta atat la modul absolut, cat si in comparatie cu alte tari din regiune.

Aceleasi servicii in Ungaria se ridica la 114 milioane de euro (la o populatie de doar 10 milioane de locuitori), in Cehia la 156 milioane de euro (la 10 milioane de locuitori), iar in Polonia la 208 milioane (la 38 milioane de locuitori).

Pierre Audoin Consultants, fondata in 1976 la Paris, este prima societate europeana de consultanta in strategie pentru companiile din industria de soft si servicii informatice. PAC acopera in prezent 20 piete europene si Statele Unite prin cele cinci filiale de la Paris, Munchen, Bucuresti, Londra si New York.

Biroul din Bucuresti a fost deschis in martie 1999 si se concentreaza pe principalele piete central si est europene - Cehia, Polonia, Romania, Rusia, Slovacia si Ungaria.