Industria romaneasca de aparare va intra in faliment pina la sfirsitul acestui an daca autoritatile de stat nu vor privatiza fabricile de profil in cel mai scurt timp posibil, au declarat reprezentanti ai sindicatului Cartel Alfa, care inglobeaza salariati de la 16 fabrici de profil.

Acestia cer si desfiintarea Companiei Nationale Romarm, care administreaza cele 16 fabrici, pe care o considera un „parazit” care face profit din comisioanele de export, in timp ce fabricile sint pe pierdere. „Vrem desfiintarea Romarm, iar filialele sa fie transformate in societati comerciale cu entitate proprie care sa se descurce singure pe piata, cum s-a facut la CFR.

Totodata, cerem ca Romarm sa preia toate datoriile fabricilor, iar acestea sa fie scoase de sub legea Apararii Nationale, care reprezinta o frina”, a declarat Bogdan Hossu, presedintele Cartel Alfa.

Potrivit acestuia, pina in prezent au fost sapte incercari de privatizare a unora dintre aceste fabrici, toate esuate din cauza intereselor unor oficiali inalti din MApN si a autoritatilor locale care vor desfiintarea fabricilor si vinderea terenurilor pentru constructia de sate de vacanta.

Romarm spune ca intr-adevar industria de aparare va intra in faliment, in citeva luni, in cazul in care statul roman nu va vinde fabricile unor investitori privati cu o situatie financiara solida.

„Sint convins ca aceste fabrici vor intra in colaps pina la sfirsitul anului daca nu vor fi scoase individual la vinzare si daca nu li se vor crea facilitati investitorilor interesati”, a declarat, pentru Cotidianul, Constantin Oprea, director tehnic al Romarm.

Acesta sustine insa ca desfiintarea Romarm nu ar fi de folos pentru fabrici deoarece exporturile Romaniei, „atitea cite mai sint”, se indreapta in special catre tari din Africa sau Orientul Mijlociu unde este nevoie de lobby pentru a intra pe piata. Fabricile nu au insa oameni de specialitate pentru aceasta.

Pentru cele 16 filiale Romarm au existat, potrivit AVAS, in ultimul an, 41 de scrisori de intentie pentru vinzarea de actiuni si 3 pentru vinzarea de active.

de Florin Cojocaru

integral in Cotidianul