1. Charles Bukowski, Dragostea e un ciine venit din iad

Traducere Dan Sociu cu ilustratii de Gorzo

"Bukowski este cel mai vindut, citit si imitat poet american. Si, cum poezia americana nu a avut egal in secolul XX, putem spune ca Bukowski este cel mai important poet al secolului XX. E foarte greu sa faci o antologie din cele peste 30 de volume de poezie ale lui Bukowski, iti pare rau pentru fiecare text pe care trebuie sa-l dai la o parte.

E ca si cum ai sta la capatiiul unui muribund care-si povesteste viata - cu umor si farmec - si l-ai asculta pe sarite, ca si cum ai tot intra si iesi ca nesimtitu' din camera... Si e pacat, pentru ca, desi viziunea lui asupra lumii nu e deloc una dulce, la capatul povestii descoperi o importanta lectie de supravietuire.

Sa nu-ti pierzi niciodata mindria, fiindca e singurul lucru pe care-l ai cu adevarat.", spune Dan Sociu, traducatorul cartii.

Charles (Henry) Bukowski s-a nascut in 1920 la Andernach, in Germania, dintr-un tata american de origine poloneza si o mama nemtoaica. La virsta de trei ani se muta cu familia la Los Angeles, unde isi va petrece aproape tot restul vietii.

Unanim recunoscut drept cel mai citit, mai discutat si mai imitat poet american al secolului XX, a publicat peste 45 de volume de poezie si proza traduse in numeroase limbi, iar influenta sa postuma egaleaza, daca nu chiar depaseste, succesul de care s-a bucurat in timpul vietii.

La Polirom, au mai fost publicate urmatoarele carti ale lui Bukowski: Femei (2003), Posta (2004), De duzina (2004), Factotum (2004)

2. Jose Saramago, Intermitentele mortii

Traducere din limba portugheza de Georgiana Barbulescu

Intermitentele mortii (2005) este un roman ce are in centru perplexitatea umana in fata uneia dintre realitatile inevitabile ale existentei noastre. Intr-o tara al carei nume nu este mentionat, se intimpla ceva ce nu s-a mai pomenit de la inceputul lumii: moartea decide sa-si suspende activitatea. Din acel moment, destinul oamenilor pare a fi sa traiasca vesnic. Dupa o scurta perioada de euforie, lumea se cufunda in haos si disperare.

Oamenii cauta diferite moduri de a convinge moartea sa-si reintre in drepturi, raspunzind presiunilor din partea Bisericii, a familiilor ingrozite de batrinii ce insista sa faca umbra pamintului, a sinucigasilor si a companiilor de pompe funebre, oferindu-ne ocazia de a reflecta asupra altor feluri de a muri, suicidul sau eutanasia.

"Nici unul dintre laureatii Premiului Nobel n-a meritat mai deplin suprema distinctie care ii poate fi acordata unui scriitor." (The New York Times)

Destinul scriitoricesc al lui Jose Saramago a avut o traiectorie uluitoare, culminind cu decernarea Premiului Nobel pentru Literatura (1998). Dupa debutul din 1947 si dupa doua decenii de tacere, Jose Saramago revine la roman abia in 1977 cu Manual de pictura si caligrafie.

Ridicat de la pamint (1980) ii aduce recunoasterea in spatiul lusitan si impune fraza si punctuatia care vor constitui de acum inainte marca inconfundabila a stilului sau.

Celebritatea internationala o dobindeste cu Memorialul manastirii (1982), care, alaturi de Anul mortii lui Ricardo Reis (1984) si Istoria asediului Lisabonei (1989), formeaza seria narativa cu tematica istorica, scriitorul acordind o atentie speciala "originii si identitatii portugheze".

In 1991 publica Evanghelia dupa Isus Cristos, cel mai polemic roman al sau, care reconstruieste o viata apocrifa a lui Isus. O cotitura in universul tematic romanesc al lui Jose Saramago o constituie seria de fictiuni alegorice inceputa cu Pluta de piatra (1986) si urmata de Eseu despre orbire (1995), Toate numele (1997), Pestera (2000), Omul duplicat (2002) si Eseu despre luciditate (2004).

3. Elif Shafak, Bastarda Istanbulului

Traducere din limba engleza si note de Ada Tanasa

Elif Shafak este cel mai recent nume adaugat pe lista neagra a Turciei iar revista The Economist vede in ea un rival promitator al unui alt scriitor turc de faima internationala, Orhan Pamuk.

Bastarda Istanbulului este un roman fascinant, plin de forta, ironie si culoare, in care se impletesc libertatea si opresiunea, cultul trecutului si refuzul sistematic al acestuia, misticismul si agnosticismul, realul si fantasticul, memoria si uitarea.

Abordarea indrazneata a trecutului violent al tarii sale, a conflictelor politice si etnice, si in special referintele la genocidul armean din 1915, i-au atras de altfel lui Elif Shafak acuzatia de "ofensa la adresa identitatii turce", acuzatie la care s-a renuntat in cele din urma in septembrie 2006, din lipsa de probe.

Bastarda Istanbulului nu este cartea unei singure povesti, in cuprinsul sau scriitoarea tese cu maiestrie firele unui sir nesfirsit de istorii care se ramifica, se pierd o clipa in negura trecutului, ies din nou la suprafata, se intersecteaza, se impletesc.

Plin de figuri feminine puternice si de neuitat, acest roman provocator a impus-o pe Elif Shafak ca pe o stea in ascensiune a literaturii mondiale.

Scriitoare de origine turca, Elif Shafak s-a nascut in Franta, la Strasbourg, in 1971, si si-a petrecut copilaria si adolescenta in Spania, dupa care a revenit in Turcia, impreuna cu familia sa. In prezent, este profesor la Departamentul de Studii despre Orientul Apropiat al Universitatii din Arizona.

A debutat in literatura in 1994 cu povestirea Kem G?zlere Anadolu, insa a obtinut succesul si recunoasterea publicului turc cu primul sau roman, Sufistii, publicat in 1997 si distins un an mai tirziu cu premiul Mevlana. Cel de-al doilea roman, Oglinzile orasului, publicat in 1999 si distins in 2000 cu premiul Uniunii Scriitorilor Turci, a impus-o definitiv in literatura turca.

Acestuia i-au urmat Privirea (2000) si Palatul Paduchilor (2002). Elif Shafak a publicat si doua romane in limba engleza, Sfinta Nebuniilor Incipiente (2004) si Bastarda Istanbulului (2006). Cartile ei, traduse in numeroase limbi, se bucura de un succes considerabil.

4. Jeffery Deaver, Omul disparut

Traducere din limba engleza de Razvan Petria

Jeffery Deaver este autorul bestsellerului Colectionarul de oase, aparuta tot la Polirom, carte care sta la baza filmului cu acelasi titlu, avindu-i ca protagonisti pe Denzel Washington si Angelina Jolie.

Omul disparut construieste o noua enigma pentru mintea geniala a criminalistului Lincoln Rhyme si pentru simturile alerte ale tenacei sale partenere, Amelia Sachs. Primul episod il reprezinta "evaporarea" aparent inexplicabila a unui ucigas urmarit si inconjurat de politie dintr-o sala de clasa a unui conservator newyorkez.

In curind, disparitia este urmata de o serie de crime din ce in ce mai singeroase, opera unui maestru iluzionist ce intinde capcane la fiecare pas.

Pe masura ce numarul victimelor creste si timpul acordat se apropie vertiginos de sfirsit, cei doi eroi trebuie sa patrunda tot mai adinc dincolo de ceturile si jocurile de oglinzi amagitoare pentru a impiedica o razbunare teribila ce ar putea deveni scamatoria suprema, disparitia finala a ingeniosului asasin.

Romanul mentine ritmul antrenant, presarat cu momente de suspans si intorsaturi neasteptate de situatie, ce constituie marca talentului lui Jeffery Deaver.

Jeffery Deaver a publicat pina in prezent 21 de romane care s-au bucurat de un enorm succes, fiind traduse in 35 de limbi si figurind pe cele mai importante liste de bestselleruri din intreaga lume.

A fost nominalizat de sase ori la Edgar Award, decernat de Mystery Writers of America, si a obtinut premiul Anthony, Gumshoe Award, trei Ellery Queen Reader's Awards for Best Short Story of the Year si W.H. Smith Thumping Good Read Award. De asemenea, i s-au mai decernat The Crime Writers Association of Great Britain's Ian Fleming Steel Dagger Award si The Short Story Dagger.

5. Catalin Zamfir, Simona Stanescu (coord.), Enciclopedia dezvoltarii sociale

"Faptul ca aceasta enciclopedie a fost elaborata in Romania nu este, asadar, o intimplare. O asemenea enciclopedie este una dintre putinele lucrari de acest gen din lume.

Ea a fost conceputa nu doar ca un instrument pentru grupul restrins de specialisti, ci si pentru a servi la promovarea unei culturi a dezvoltarii, pentru a constitui un reper al procesului didactic, universitar si postuniversitar, o resursa a clarificarii competentei celor angrenati in procese de dezvoltare sociala." (Catalin Zamfir)

Catalin Zamfir, director al Institutului de Cercetare a Calitatii Vietii, Academia Romana, membru corespondent al Academiei Romane, profesor universitar doctor, decan, Facultatea de Sociologie si Asistenta Sociala, Universitatea din Bucuresti.

Simona Maria Stanescu, cercetator stiintific, Institutul de Cercetare a Calitatii Vietii, Academia Romana, doctorand in sociologie, Universitatea din Bucuresti.

6. Jerry R. Wilson, 151 de idei eficiente pentru motivarea angajatilor. Cum sa-i formezi si sa-i pastrezi pe cei mai buni

Traducere din limba engleza de Kiki Vasilescu

Daca angajatii sint motivati, sansele de succes ale afacerii cresc. Va confruntati cu o productivitate scazuta, cu venituri prea mici sau clienti nemultumiti? Poate ca nu ati facut o selectie adecvata a personalului, poate ca nu v-ati instruit bine oamenii sau nu i-ati stimulat suficient. Nu trebuie nici sa-i concediati, nici sa le mariti nejustificat salariul.

Este de ajuns sa cititi cele 151 de idei eficiente pentru motivarea angajatilor propuse de Jerry R. Wilson si veti obtine rezultate uluitoare.

Jerry R. Wilson este om de afaceri si consultant de marketing. Conduce Jerry Wilson & Associates, partener al prestigioasei companii de training Dale Carnegie, si a consiliat peste 3.500 de organizatii, precum Firestone, Merchants Tire, Ripley's Believe It or Not. A fost presedintele filialei din Indiana a National Speakers Association.

A mai publicat: Word-of-Mouth Marketing (1991), 138 Quick Ideas to Get More Clients (impreuna cu Howard L. Shenson, 1993) si 151 Quick Ideas to Get New Customers (2005).