Aproape toata tara fierbea, in weekend, la temperaturi excesive. Potrivit ANM, vremea a fost caniculara vineri dupa-amiaza in cea mai mare parte a tarii, cu valori maxime de temperatura cuprinse intre 31 de grade pe litoral si 42 de grade in Campia de Vest si sudul Olteniei. Numarul victimelor caniculei a ajuns la noua, potrivit Ministerului Sanatatii. Doua persoane au decedat, vineri, in judetele Suceava si Caras Severin.

Serviciul de Ambulanta face cu greu fata numeroaselor situatii semnalate, doar in Bucuresti s-au inregistrat vineri 1100 de apeluri in 24 de ore. Ambulantele nu sunt echipate cu aer conditionat, iar temperaturile ajung pana la 50 de grade in interiorul masinii, potrivit doctorului Alice Grasu, medic primar la Ambulanta Bucuresti invitata la "Ora de stiri" - TVR2.

ANM a transmis o avertizare "cod portocaliu" pentru 32 de judete unde in week-end se vor inregistra temperaturi de 39-40 de grade si izolat 41-42 de grade.

Cele zece noi judete avertizate se alatura celorlalte 21 si municipiului Bucuresti, avertizate anterior cu codul portocaliu pentru zilele de joi si vineri.

In avertizare se precizeaza ca este posibil ca valul de caldura sa persiste si la inceputul saptamanii viitoare in cea mai mare parte a tarii.

Conform avertizarii, vremea va fi excesiv de calda in Satu Mare, Arad, Timis, Mehedinti, Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Ilfov, Calarasi, Ialomita, Braila, Galati, Vaslui, Iasi, Botosani, in Municipiul Bucuresti, in vestul judetelor Constanta si Tulcea, precum si in zonele joase ale judetelor Bihor, Caras-Severin, Hunedoara, Alba, Gorj, Valcea, Arges, Dambovita, Prahova, Buzau, Vrancea, Bacau si Neamt.

Meteorologul de serviciu, Mihai Timu, a declarat pentru HotNews.ro ca nu este exclus ca sambata sa fie instituit codul rosu, daca temperaturi de peste 40 de grade vor fi inregistrate pe arii mai extinse si in intervale de timp mai mari de doua ore. ANM va actualiza prognoza sambata, cand este posibil sa fie prelungita si avertizarea.

In Bucuresti, vremea se va mentine caniculara la orele amiezei. Cerul va fi mai mult senin, iar vantul va sufla slab. Temperatura maxima va fi in jur de 39 de grade. Canicula este prognozata pana in 27 iulie.

Cum puteti rezista caniculei?

Medicii ne sfatuiesc sa nu iesim din casa intre orele 10-17, iar daca nu avem incotro sa purtam haine legere, palarie sau umbrela si ochelari de soare. Ferestrele casei trebuie sa fie tinute inchise.

De asemenea, este obligatoriu sa facem dusuri dese, sa bem multa apa, sa evitam mancarurile cu grasimi, alcoolul si cafeaua.

Angajatorii sunt obligati sa le asigure pauze angajatilor in locuri racoroase, sa le reduca programul de munca si sa le distribuie apa.