Ultimul recensamant spaniol arata ca romanii au devenit prima comunitatea imigranta ca numar, din Madrid. Potrivit Romanian Global News, recensamantul a avut loc in luna aprilie, si a depistat un numar de 170.357 de romani.

Comunitatea de romani din regiune a crescut cu 10% in primele patru luni ale anului, potrivit consilierului pe probleme de imigratie, Javier Fernandez-Lasquetty.

Consilierul, insotit de ministrul Educatiei, Cercetarii si Tineterului din Romania, si de primarul din Alcala de Henares, au vizitat CEPI hispano-roman din comunitate, unde populatia de origine romana este primul colectiv de imigranti de doi ani.

Fernandez-Lasquetty a explicat ca, potrivit datelor Observatorului Regional al Imigratiei, romanii depasesc cu peste 15.000 comunitatea ecuadoriana, care pana acum se afla pe primul loc si se concentra in majoritate in captala Madrid, cu 51.311 de membri inregistrati, oras urmat de Alcala de Henares, Coslada sau Arganda del Rey.

Consilierul spune ca aceasta crestere se poate interpreta si ca rapuns la aderarea cu drepturi depline a Romaniei la Uniunea Europeana, din luna ianuarie a acestui an.

El a mai spus ca „aproape toti romanii sunt persoane muncitoare, care vin sa isi construiasca un vis pesonal cu propriile eforturi si il urmeaza, pentru ca multi dintre romani sunt muncitori calificati si, de fapt, sunt deja 40.000 de cetateni romani autonomi, iar acest lucru inseamna mobilitate sociala si faptul ca Madrid este un pamant al oportunitilor“.