Apoi, conform calculelor presedintiei, deficitul cumulat in perioada 2008 - 2013 va fi de 30 de miliarde de euro, echivalentul sumei pe care Romania o va primi de la Uniunea Europeana pentru dezvoltare.

Mariana Campeanu, presedinta Casei Nationale de Pensii, spune ca nu are date care sa ii permita o evaluare a deficitului din 2009 incolo, dar pentru 2008 cresterea pensiilor va fi acoperita de veniturile proprii.

„Cu datele pe care le avem noi prognozam ca majorarea pensiilor din ianuarie 2008 va insemna un efort bugetar de 2,5 miliarde de euro care va putea fi acoperit integral in urma cresterii bazei de impozitare (datorita cresterii salariului mediu pe economie) si in urma cresterii numarului de salariati”.

Nici ministrul Muncii, Paul Pacuraru, nu intelege de unde a scos presedintele Traian Basescu deficitul de 30 de miliarde de euro. „M-am straduit, dar nu am reusit sa inteleg de unde a scos presedintele aceste cifre. Cred ca a adunat matematic costul majorarii pensiilor si l-a trecut ca deficit.

Cel putin pentru majorarile din 2008 este cert ca nu va fi nevoie de nici un ban de la bugetul de stat. In ceea ce priveste situatia din 2009 pana in 2013, statisticile, indiferent daca vorbim de Institutul National de Statistica, de Comisia Nationala de Prognoza sau de orice alt organism, au un anumit grad de risc, de incertitudine.

Un articol de C. N.

Integral in Gandul