Temperaturile ridicate din Week-end au golit rezervele de apa plata si minerala de pe rafturile marilor magazine din Bucuresti, scrie EvZ. Daca canicula nu va fi urmata de ploi abundente in maxim o luna ne vom confrunta cu restrictii severe in privinta utilizarii apei potabile, noteaza Click. Meterologii anunta temperaturi de peste 40 de grade si in urmatoarele 2 zile. Cele mai afectate judete vor fi cele din sud estul tarii, afirma Romania Libera.

Bataie pe apa minerala

Cateva baxuri de apa plata „Pi”, imbuteliata la cinci litri, alte cateva de apa minerala „Izvorul Minunilor” la doi litri sau apa frantuzeasca „Evian”, la jumatate de litru.

Aceasta era cam toata oferta raioanelor de apa din principalele centre comerciale din zona Baneasa, la sfarsitul saptamanii trecute.

Daca la Carrefour Feeria mai tronau pe rafturi cateva sticle ratacite de apa plata „Biborteni”, bucurestenii care au intrat ieri dupa-masa in magazinul Metro, din Baneasa, n-au fost la fel de norocosi: nicio sticla de apa pe rafturi.

Nici la Selgros oferta nu depasea cele cateva baxuri de apa „Pi” la cinci litri. Potrivit unui reprezentant al raionului, cererea bucurestenilor pentru aceste produse a depasit cu mult stocurile furnizorilor.

„Noi am cerut pentru sfarsitul de saptamana mai multa apa ca in orice alta zi, insa ne-au venit doar zece paleti. Speram sa mai primim maine dimineata.”

Cine insista totusi pentru apa minerala este indemnat sa meraga in Selgros Berceni, acolo unde ar mai putea gasi „cateva sticle de „Izvorul Minunilor”„. Nu si la Selgros Pantelimon, acolo unde stocurile s-au epuizat inca de vineri seara.

Potrivit unui reprezentant al imbuteliatorului apei „Borsec”, compania a ajuns in ultimul timp la capacitate maxima de productie si nu poate face fata cererii din Bucuresti.

Nici urma de apa la Metro

„Daca nu aveti apa, de ce nu anuntati de la intrare? Umblu de ceva timp dupa cateva baxuri de „Poiana Negri”, prin mai multe magazine”, spune iritat un client al Metro, care gaseste rafturile de apa pustiite. Responsabilul raionului, vadit incurcat, il indeamna pe client spre sucuri, care nu par sa-l satisfaca insa.

Bombaneste prostul obicei al romanilor de a asalta magazinele la sfarsit de saptamana, ce pare a fi motivul pentru care apa a disparut de pe rafturi inca de vineri.

Nicio sticla de apa nici la Metro Miliari si nici la Metro Voluntari, doar cateva baxuri de „Izvorul Minunilor” la Metro Berceni. Aparent, problema nu pare sa tina doar de distributie: din portofoliul anumitor imbuteliatori erau la raft doar sucurile, nu si apa mineala.

Invariabil, raspunsurile reprezentantilor raioanelor la nemultumirile clientilor indica un viitor apropiat in care marfa ar putea reveni pe rafturi. „Poate vine chiar in seara asta, asa ne-au promis furnizorii”, spune si inlocuitorul managerului raionului de apa de la Carrefour.

EvZ

Mai avem apa doar pentru o luna

Daca temperaturile record din aceste zile se vor mentine, specialistii estimeaza ca ,de la sfarsitul lunii august sau cel tarziu inceputul lunii septembrie, Romania va fi paralizata de o criza de apa fara precedent. Autoritatile se pregatesc deja pentru rationalizarea consumului si aplicarea planurilor pentru situatii de urgenta.

Acestea prevad restrictii fara precedent si sunt pregatite pentru a fi aplicate imediat. In mare secret, reprezentantii Guvernului au cerut liste cu toate cisternele care pot fi rechizitionate si trimise in caz de urgenta in zonele cu probleme pentru a distribui apa.

Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta a deschis deja depozitele pentru alimente care se vor distribui in caz de calamitate. A fost intocmita o harta a celor mai afectate zone, iar reprezentantii Guvernului au decis deja efectuarea de foraje la mare adancime pentru gasirea unor noi surse de apa.

Desi autoritatile minimalizeaza efectele caniculei si secetei, in mare secret, tara se pregateste pentru ce este mai rau. "In aceasta perioada e asteptat varful de seceta.

O astfel de criza a resurselor de apa nu s-a mai inregistrat decat de doua ori in istorie: in 1953 si 1990", a dezvaluit Petre Stanciu, directorul general al Institutului National de Hidrologie si Gospodarire a Apelor, instanta suprema in domeniu. (Adrian Popescu)

Click

Temperaturi de peste 40 de grade

Ne asteapta inca doua zile de cuptor la peste 40 de grade Celsius la umbra. Meteorologii au emis o avertizare cod portocaliu pentru astazi si maine.

In Bucuresti si in judetele Mehedinti, Dolj, Olt, Gorj, Valcea, Teleorman, Giurgiu, Ilfov, Calarasi, Ialomita, Arges, Dambovita, Prahova, Braila, Buzau, Galati, Vrancea, Vaslui si in vestul judetelor Constanta si Tulcea se vor inregistra temperaturi de 39-40 de grade Celsius si, izolat, 41-42 de grade.

Pentru restul tarii, Administratia Nationala de Meteorologie a dat atentionare cod galben, potrivit careia mercurul din termometre va urca la 35-38 de grade. Mai mult, in cazul judetelor din Banat, Crisana, Transilvania, Maramures, nordul si centrul Moldovei, codul galben indica si vijelii, fulgere si grindina.

Din cauza temperaturilor extreme si a deshidratarii, intr-o saptamana au murit 15 oameni. Printre judetele cu cei mai multi decedati se numara Botosani, Iasi, Vrancea, Buzau, Galati, Arges si Dambovita.

Romania Libera