Dupa cinci ani de la prezentarea pentru prima data a conceptului de laptop de 100 de dolari, „masinaria” intra in productie. Furnizorii de hardware au primit deja unda verde sa mareasca productia in cazul tuturor componentelor de care este nevoie pentru a ansambla milioane de calculatoare la preturi mici.

Organizatia care sustine productia acestui laptop scolar, „Un laptop pentru fiecare copil” (OLPC), condusa de Nicolas Negroponte, a anuntat initial ca, potrivit calculelor, productia acestui model ar putea deveni avantajoasa doar in cazul unei cereri de peste 3 milioane de unitati.

Primul laptop, ce seamana cu o jucarie, va ajunge pe birourile copiilor din tarile aflate in curs de dezvoltare in octombrie anul acesta. „Exista inca softuri la care mai avem de lucrat, dar este un pas mare pentru noi”, a declarat Walter Bender, seful programatorilor care lucreaza pentru OLPC, citat de BBC.

Criticat de Bill Gates

Ideea unui laptop de 100 de dolari care sa fie folosit de elevi si profesori a aparut in 2002. De atunci ideea prezentata de organizatie a fost laudata, criticata sau chiar ridicularizata, dar odata cu aceste remarci si pretul real al masinariei a crescut.

Directorul Intel, Craig Barret, a descris ca fiind un gadget de 100 de dolari, in timp ce capul Microsoft, Bill Gates, a criticat designul laptopului, ecranul „minuscul” si lipsa de hard drivere.

Integral in EvZ