Pe piata pensiilor private obligatorii se anunta o lupta cu o miza importanta, in conditiile in care 15 companii si-au aratat intentia de a fi jucatori ai pilonului II si au planuri extrem de ambitioase. Astfel, suma cotelor de piata pe care acestea si le propun atinge aproape 250%, in contextul in care se estimeaza un total de 3,5 milioane de participanti pe pilonul II.

Desi nu a devenit functionala, piata pensiilor private obligatorii este deja subscrisa, in intentii, cu un surplus de aproximativ 150%.

Din dorinta de a captura o cota cat mai mare din piata, bancile si societatile de asigurari arunca in joc sute de milioane de euro si cei mai buni oameni.

Piata fondurilor de pensii private este supranumita "afacerea deceniului" de catre specialistii care estimeaza ca veniturile din aceasta activitate vor ajunge in primii trei ani la 1 miliard de euro, urmand ca dupa primii 10 ani de functionare ritmul sa se accelereze pana la 10 miliarde de euro.

Pensiile private vor construi o noua piata concurentiala in domeniul financiar, care va conduce la cresterea pietei de capital, a numarului de emitenti, a lichiditatilor si va aduce noi titluri financiare, declara in urma cu o luna presedintele Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private, Mircea Oancea.

Patru companii se lupta sa devina lider

Odata cu depunerea documentatiei la Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private, mai multe dintre cele 15 companii si-au anuntat intentia de a deveni lideri de piata.

Printre cei mai ambitiosi jucatori aliniati la start se numara Aviva Fond de Pensii, ING Fond de Pensii, BCR Administrare Fond de Pensii si Allianz-Tiriac Pensii Private, fiecare dintre acestia dorind sa detina o cota de 30% din totalul pietei.

"Ne asteptam la un milion de clienti pe pilonul II pana la sfarsitul anului", a declarat directorul ING Asigurari, Bram Boon. De asemenea, Aviva Fond de Pensii a anuntat ca fiind cel mai important obiectiv, pe termen scurt, pozitionarea ca lider de piata, in conditiile unei investitii de 100 milioane de euro.

In ceea ce priveste pozitionarea pe piata pensiilor private obligatorii a companiei Allianz-Tiriac, reprezentantii acesteia au afirmat in repetate randuri ca "Allianz-Tiriac are toate sansele sa devina lider".

Bazandu-se pe reteaua teritoriala extinsa, perceptia de lider pe piata bancara si experienta internationala in pensii a grupului Erste, BCR Administrare Fond de Pensii nu a ezitat nici ea sa-si faca publice planurile de a deveni lider al pietei de profil.

Integral in Curierul National

de Adina Vlad