Aproape 50 de persoane de etnie roma din Romania care traiau in apropierea unei autostrazi de langa aeroportul din Dublin au evacuat tabara improvizata, sub supravegherea autoritatilor, potrivit BBC News. Membrii grupului, ce se aflau in acel loc din luna mai, au cerut autoritatilor irlandeze sa le ofere gazduire si sa le permita sa ramana in Irlanda.

Potrivit legilor din Irlanda, cele 50 de persoane nu au drept de munca si nu pot ramana in tara mai mult de trei luni.

Acestia au declarat ca in Irlanda beneficiaza de conditii mai bune de trai decat in Romania. Ambasada Romaniei in Irlanda a infirmat insa declaratiile grupului de romi.

Cele 50 de persoane au parasit tabara in mod voluntar. Ei au fost imbarcati la bordul unor autobuze si au fost dusi intr-un centru unde li s-a oferit cazare si ingrijire medicala.

Membrii grupului vor ramane in acest centru pana vor fi repatriati in Romania. Potrivit paginii de internet a BBC, in tabara improvizata au mai ramas aproximativ 20 de persoane.

Sambata, cele peste 70 de persoane care se aflau in tabara au primit ordine de deportare si au 15 zile la dispozitie pentru a-si sustine cauza in fata minisyrului Justitiei, Brian Lenihan.

Irlana nu acorda ajutor social nici unei persone, nici chiar propriilor cetateni, daca nu dovedeste ca a muncit legal in tara in ultimii doi ani.

Cetatenilor romani si bulgari, desi sunt cetateni ai Uniunii Europene, nu le este permis sa lucreze in Irlanda, iar perioada maxima de sedere este de trei luni.