45% dintre respondentii Barometrului de Opinie Publica "Viata in cuplu", dat publicitatii marti de Fundatia Soros, recunosc ca au recurs (ei sau partenerii) la avortul voluntar. "Dintre femei, procentul celor care raspund afirmativ creste la 50% - si presupunem ca diferenta e reprezentata de situatiile in care intreruperea sarcinii s-a facut fara stiinta partenerului", noteaza documentul.

Desi iubirea este considerata cea mai importanta conditie a succesului intr-o casnicie, romanii se cearta si se despart din cauza banilor. 10% spun ca cea mai importanta cauza a aparitiei problemelor in casatorie este bautura. Divortul vine in situatii extreme: violenta si alcoolism.

Acestea sunt cateva din concluziile Barometrului “Viata de cuplu”, lansat, marti, de Fundatia Soros.

Aproape doua treimi dintre romani spun ca au o relatie pe termen lung, pe care cei mai multi (56%) au oficializat-o prin casatorie, restul preferand traiul in comun fara acte. 22% dintre cupluri impart locuinta cu parintii sau cu alte rude.

Procentul cuplurilor care nu au o casa a lor creste la 61% pentru perechile in care respondentul are sub 25 de ani, respectiv la 34% pentru cele in care cel intervievat se afla in grupa de varsta 25-34 de ani.

Femeile isi incep viata adulta mai devreme

“Traseul vietii adulte a unui roman „mediu” incepe in jurul varstei de 18 ani, odata cu sfarsitul scolii si gasirea primului loc de munca si este marcat destul de repede de parasirea casei parintesti (20 ani), de casatorie, cu sau fara acte (22 ani) si de nasterea primului copil (24 ani).

Pentru femei, dar si pentru persoanele din mediul rural, viata pare sa inceapa mai devreme, asa cum se intampla si pentru cei cu un nivel redus de educatie, iar anumite evenimente - casatoria, primul copil - se intampla mai tarziu in viata persoanelor care au studii superioare”, arata raportul.

Conform statisticilor, vecinatatea ramane principalul mediu in care o treime dintre romani si-au intalnit viitorii parteneri cei, urmata de intermedierea prietenilor (12%), locul de munca (12%), spatii publice (10%) si scoala sau facultate (9%). 1% dintre respondenti a declarat ca si-a cunoscut iubitul/a prin intermediul internetului.

De ce nu se mai iubesc romanii

Cea mai importanta cauza a aparitiei problemelor in casnicie este reprezentata de lipsurile materiale (70%) sau lipsa de bani (42%), urmata de sarcinile gospodaresti (42%) si comportamentul copiilor (20%). „Bautura este considerata un motiv de cearta de o proportie semnificativa a populatiei (10%), afectand intr-o mai mare masura pe femei decat pe barbatii”, se arata in raport.

“Existenta problemelor in cuplu este recunoscuta intr-o mai mare masura de catre femei, comparativ cu barbatii, si de catre tineri, comparativ cu persoanele mature sau varstnice”, spun raportorii.

Potrivit documentului, familia moderna, egalitara, este preferata de majoritatea subiectilor, mai mult de jumatate dintre persoanele investigate declarand ca nu conteaza cine conduce in -familie. Femeile, persoanele mai educate si cei din mediul urban sustin intr-o masura considerabil mai mare egalitatea in familie.

Mai mult de jumatate dintre femei spun ca s-au maritat virgine

Datele Barometrului de Opinie Publica arata diferente foarte mari intre barbati si femei in ceea ce priveste relatiile sexuale in afara casatoriei. Astfel, doar 38% dintre femei spun au avut relatii sexuale inainte de casatorie, in vreme ce procentul este de 76% in cazul barbatilor.

85% din adultii pana in 45 de ani isi doresc maximum doi copii, ceea ce inseamna ca - spun cercetatorii - populatia Romaniei va continua sa se afle in declin demografic. Momentul oportun pentru aparitia primului copil este legat, pentru cei mai multi respondenti, de cel al casatoriei, dar si de maturitatea sociala (asumarea responsabilitatilor).

Un roman din doi e homofob

Homosexualitatea este in continuare puternic respinsa de societatea romaneasca. La intrebarea „Credeti ca homosexualii trebuie acceptati ca orice alta persoana” 52% dintre respondenti raspund negativ si numai 34% pozitiv (restul de 15% refuza sa raspunda).

Intoleranta legata de homosexualitate este practic ridicata in aproape toate mediile sociale, chiar daca tinerii, cei din mediul urban si cei cu studii mai multe sunt mai toleranti.

Potrivit raportului, 77% dintre romani s-ar simti deranjati daca o persoana de acelasi sex le-ar face avansuri, doua treimi ar avea aceeasi reactie daca ar vedea doua persoane de acelasi sex sarutandu-se pe strada, indiferent daca este vorba de barbati sau femei.

De asemenea, mai mult de jumatate ar fi destul de mult sau foarte mult deranjati sa afle ca o persoana apropiata sau medicul de familie este homosexual si 45% nu s-ar simti confortabil sa stie ca un coleg de serviciu are o alta orientare sexuala. Totusi, 9% dintre respondenti recunosc faptul ca s-au simtit atrasi cel putin o data de persoane de acelasi sex.

Date despre cercetare

Ancheta de teren a fost realizata in perioada 21 mai - 4 iunie 2007, pe un esantion de 1999 persoane de 18 ani si peste, reprezentativ pentru populatia adulta neinstitutionalizata a Romaniei. Marja de eroare este de ± 2,3%, pentru un nivel de incredere de 95%.

Echipa care a proiectat instrumentele metodologice (esantionul, chestionarul) si a realizat raportul este alcatuita din: Gabriel Badescu, Mircea Kivu, Raluca Popescu, Cosima Rughinis, Dumitru Sandu, Ovidiu Voicu (manager de proiect).