Patru lei chinuiti in gradinile zoologice din Buhusi si Bacau vor fi eliberati si transferati intr-o rezervatie africana.

Actiunea organizata de Asociatia pentru Protectia Animalelor din Romania” (APAR) in colaborare cu Fundatia „Born Free” (Anglia) a debutat in urma cu 14 luni, timp in care s-au purtat negocieri cu conducerile celor doua zoo iar animalele au fost pregatite pentru calatorie.

Pe data de 31 iulie leii vor fi eliberati din spatiile meschine din gradinile zoologice urmand ca in cel mai scurt timp sa fie transportati cu o cursa charter pe ruta Bacau - Frankfurt - Johannesburg.

In cadrul sanctuarului african, cele patru feline vor beneficia de tarcuri de 2 hectare construite in mediul natural, asistenta medicala permanenta, ingrijire constanta din partea personalului rezervatiei, precum si hrana ce poate satisface necesitatile fiziologice ale animalelor

Personalitatea fiecarui animal a fost atent studiata pentru a putea convietui cu rezidentii mai vechi.

Astfel, Simbad, leul din Bacau va trai alaturi de alte 2 leoaice, dintre care una provine tot din Romania.

Actiunea de relocare a fost necesara deoarece multe dintre gradinile zoologice din Romania nu pot oferi conditiile necesare cresterii in captivitate a felinelor mari, ca urmare unele dintre ele fiind nevoite sa se inchida si sa instraineze animalele (cazul gradinilor zoologice din Buhusi si Bacau).

Mutarea celor 4 lei in sactuarul din Africa de Sud reprezinta un caz fericit, deoarece din lipsa unor amplasamente corespunzatoare in alte gradini zoologice din Romania care sa-i preia, alternativa ar fi fost probabil eutanasia. Din pacate situatia multor alte feline, dintr-un numar mare de gradini zoologice, este inca incerta.

Asociatia pentru Protectia Animalelor din Romania lucreaza impreuna cu Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile pentru a gasi solutii viabile pentru animalele din amplasamentele neautorizate.

Aceasta nu este prima actiune derulata de APAR, in 2004, leoaica Achee, aflata in proprietatea Consulului Ciprului la Bucuresti, fiind relocata in sanctuarul Shamwari.

Animalul s-a adaptat la conditiile similare celor naturale traind in acelasi tarc cu Ma Juah, o leoaica ce provine din Liberia.