Rep: PSD nu e acum nici la putere, nici in opozitie. Dumneavoastra, d-le Nastase, aveti un proiect pentru partidul acesta?

Adrian Nastase: Punctul meu de vedere - l-am si spus cand a inceput suspendarea presedintelui, ceea ce mie mi s-a parut o strategie proasta - e ca sustinerea Guvernului fara un proiect adiacent pe termen lung nu a adus beneficii punctuale decat pentru unii.

(...) Intrand in tunel, trebuie sa mergi pana la capat, nu mai poti sa te intorci in stanga si-n dreapta, pentru ca nu exista usi laterale. In acel moment (al negocierilor pentru o noua majoritate, n.n.) erau doua variante posibile. Prima: o colaborare pe termen lung cu PNL.

E evident ca, la viitoarele alegeri parlamentare, PSD o sa ramana in limitele de 20-25%, iar PNL la 10-15%, intr-o formula realista, chiar optimista. In aceste conditii, din nou se va pune problema dupa alegerile viitoare cine sa formeze guvernul.

Or, daca nu ne gandim acum la aceasta chestiune, ca PSD sa revina la guvernare si sa nu mai stea pe margine inca un ciclu electoral, atunci trebuie sa ne gandim ori la o formula cu PNL, ori una cu PD. Cu PD inseamna dinainte ca PSD sa accepte ca nu va mai pune un candidat la Presedintie si asta ar insemna, de fapt, o incapacitate de a juca politic in urmatorii 6-7 ani.

Toate aceste lucruri trebuie evaluate. Daca tot ai facut deja niste pasi in relatia cu PNL, a mentine lipsa de transparenta si ambiguitatea este contraproductiv pentru toata lumea. Sigur ca liberalii sunt foarte multumiti sa stea singuri la guvernare cu 20% si sa obtina beneficii, mai mult sau mai putin personale, din aceasta guvernare. Dar PSD risca sa plateasca costurile doar privind.

Ce am sugerat si cred ca s-ar fi putut face: pornind de la analiza alegerilor viitoare si de la faptul ca trebuie gandita o formula care sa aiba ca punct intermediar alegerile parlamentare de anul viitor, in opinia mea, daca se merge pe aceasta cale, se poate negocia timp de cateva saptamani un program nou de guvernare pe baza programului postaderare, un program pe cinci-sase ani, care sa

includa si elementele de ideologie si de componenta sociala de la PSD, asa cum s-a intamplat pe un mecanism recent in Germania.

Rep: Deci vorbiti de o negociere PSD-PNL pe un program...

A. N.: ... pe un program de guvernare care sa acopere, de fapt, o noua situatie, pornind de la faptul ca suntem membri UE.

Asta ar fi si justificarea, programul postaderare ar fi fundamentul pe care s-ar construi acest nou program de guvernare si care sa aiba o respiratie de cinci ani: un an pana la alegerile parlamentare viitoare si apoi facem inca un ciclu electoral, intrarea transparenta la guvernare alaturi de PNL.

In felul acesta, spre exemplu, masurile legate de pensii n-ar mai fi considerate ca fiind acordate de catre guvernul PNL, ci, asa cum este normal, acordate printr-o intelegere care, asa cum s-a vazut in Parlament, a insemnat, in principal, PSD si PNL.

Rep: Matematic, nu prea iese majoritate cu liberalii...

A. N.: Sigur ca intotdeauna ramane o zona strategica pe care o stiti foarte bine si care este UDMR. Dar poate fi luat in calcul si grupul pentru minoritati si asa mai departe. Pana la urma, pe o asemenea formula care inseamna schimbarea de guvern, vii doar pentru un vot de incredere, pastrand acelasi prim-ministru pana la alegerile viitoare.

Deci nu discut acum decat despre chestiuni teoretice, lucrurile sunt mult mai delicate. In masura in care o astfel de chestiune nu functioneaza sau nu s-ar face, alternativa este foarte clara: motiune de cenzura a doua zi si intrarea pe o formula de opozitie radicala. Deci nu exista o a treia cale. Formula aceasta de ambiguitate de acum genereaza o hemoragie extraordinara la nivelul partidului.

Vor fi niste mici beneficii, dar astea sunt firimituri absolut punctuale si care nu inseamna decat dezamagiri, dezarticulare si o lipsa de incredere din partea simpatizantilor PSD.

Rep.: Din discutiile pe care le aveti cu colegii dumneavoastra, credeti ca aceasta varianta a colaborarii cu liberalii intr-o formula de guvernare este posibila? Stim ca e un curent in PSD, promovat de Grupul de la Cluj, ajuns insa minoritar, care pledeaza pentru o apropiere de democrati, pentru ca, astfel, s-ar evita si problemele de ideologie, PSD si PD venind totusi dintr-un trunchi comun.

A. N.: Si asta e o varianta posibila, insa eu, vorbind de strategiile posibile, am vrut doar sa subliniez nevoia de decizii clare pe niste strategii pe termen lung. Sigur ca si varianta unei intelegeri cu PD pe termen lung ar putea sa fie interesanta.

Singura problema este ca, deocamdata, PD nu doreste acest lucru, a spus foarte clar ca are niste impedimente legate de statut, doreste sa capitalizeze pe o formula de opozitie, in timp ce aici, in mod evident, PSD si PNL ar putea sa incerce o capitalizare pe o buna guvernare pana la momentul alegerilor.

PD nu are un interes sa faca acest lucru, deci o negociere cu ei ar putea eventual sa vizeze momentul de dupa alegeri, dar nimeni nu negociaza o astfel de chestiune inainte sa vada rezultatul alegerilor. PD va incerca sa obtina 40% si atunci sa incerce sa faca guvernul singur.

Deci sunt o multime de chestiuni care pot fi luate in discutie, dar cred ca strategii la nivelul partidului vor trebui sa aiba in vedere toate aceste elemente si, in momentul in care s-au hotarat, sa stabileasca drumul si sa transmita si o stare de incredere si de siguranta la nivelul organizatiilor. Deruta lor e un factor de nervozitate interna.

Rep.: Vorbeati de candidaturi la presedintie, va ganditi la cineva anume?

A. N.: E relativ devreme, desi aceste chestiuni ar putea sa apara pentru a stabili o anumita strategie. Dar daca se face o intelegere cu PD, atunci toata povestea asta cade...

Rep.: V-ar rezolva problema de candidat...

A. N.: Exact, chiar s-ar putea ca unii sa doreasca acest lucru, dar faptul ca PSD nu va avea un candidat pentru prezidentiale ar afecta si performanta sa la alegerile parlamentare.

Rep.: Realist, exista acum in PSD cineva cu sanse sa-l bata pe Traian Basescu la prezidentiale?

A. N.: Deocamdata, Traian Basescu, cat timp nu a aparut o candidatura explicita, ia si voturile nehotaratilor. Asa s-a intamplat si la referendum.

Neexistand o alternativa, oamenii au spus: daca-l dam jos pe Basescu, alternativa va fi haosul si nu stim cine vine in loc, vine Becali, vine Vacaroiu? Asta a fost una dintre greselile in strategia de la referendum, faptul ca nu exista foarte clar prezentat drumul mai departe, adica il suspendam azi pe Basescu si, peste trei luni, cand vom avea alegeri, il propunem pe cutare.

Aceasta lipsa de claritate a lasat populatia fara alternativa. Asa ca eram fie cu Basescu, fie cu un haos din care nu mai stim cum sa iesim. Problema asta se va pune si in partid, dar acum probabil ca sunt alte prioritati si trebuie clarificata o chestiune care ar fi trebuit facuta chiar de acum, lista pentru europarlamentare.

Cand ai 48 de oameni pe lista si nimeni nu stie pe ce loc va fi, campania pe timpul verii va fi mai putin tentanta.

Rep.: Nu va tenteaza sa mergeti la Bruxelles?

A. N.: Nu. Unii mi-au spus ca pe anumite sondaje apaream pe anumite locuri. Mi se pare o pozitie interesanta, dar nu cred ca la acest moment m-ar atrage foarte tare.

Rep.: Asta ar insemna ca iesiti din politica nationala.

A. N.: Exact, din politica interna, si mai am multe lucruri de spus in plan intern si cred ca de aici se iau deciziile mari.