Efectele valurilor de caldura, secetei si ploilor abundente de pe teritoriul Europei au fost studiate de Serviciul stiintific intern al Comisiei Europene - Centrul Comun de Cercetare (JRC) - care, pe baza rezultatelor obtinute, si-a comunicat estimarile anuale privind productia agricola in Europa.

Principala previziune este diminuarea cu 1,6 la suta a productiei totale de cereale, raportat la media ultimilor cinci ani, in 2007 atingand valoarea de 276 de milioane de tone, cu 5 milioane de tone mai putin. Dar, fata de productia din 2006, aceasta valoare este cu aproximativ 10 milioane de tone mai mare. Cele mai mari scaderi se inregistreaza in Europa Centrala si de Est.

Totodata, se estimeaza ca suprafata totala utilizata in 2007 pentru productia de cereale - in toate cele 27 de state membre UE - a scazut cu 2,3%. In Romania, previziunile indica faptul ca productia de grau va fi cu 20,1% mai mica decat media, in timp ce in Bulgaria productia de orz va fi cu 14,6% mai mica, iar productia de porumb ar putea scadea cu pana la 40%.

Integral in Romania Libera

de R.D.