Campania „Cele 7 minuni ale Romaniei”, pornita de „Evenimentul zilei” in urma cu sapte luni, a ajuns la faza prezentarii celor 25 de propuneri rezultate din voturile a peste 1.000 de oameni din toate judetele tarii si din Bucuresti chestionati de reporterii EVZ.

Printre cele peste 150 de posibile minuni ale Romaniei nominalizate de cei chestionati s-au aflat si numeroase bijuterii naturale. Ele nu se regasesc pe lista de propuneri, le-am lasat deoparte. Asa au facut si cei care au intocmit, inainte de noi, liste cu cele mai frumoase, cele mai importante lucruri care trebuie vizitate.

S-au oprit doar la minunile facute de oameni. Minunatiile naturii raman, intrucatva, deasupra creatiilor omenesti. N-ai cum sa le ocolesti, n-ai cum sa nu ramai mut de admiratie aflandu-te in fata lor. Si trebuie neaparat vazute.

Sunt multe locuri in Romania pe care e obligatoriu sa le vizitezi: Poiana Narciselor de langa Brasov, Padurea Letea, pesterile din Muntii Apuseni (de exemplu, Pestera Ursilor sau Pestera Scarisoara), Cheile Bicazului sau Cheile Rametilor ori Cheile Nerei, Dunarea la Cazane, Vulcanii Noroiosi, Lacul Sf. Ana.

Sau muntii: Piatra Craiului cu prapastiile, Retezatul cu lacurile glaciare, Ceahlaul, Fagarasul, Apusenii, Dobrogei. Sau Obcinele Bucovinei, ori Tara Hategului, sau Valea Oltului ori Defileul Jiului.

In primul rand insa, e Delta Dunarii, probabil unul dintre cele mai frumoase locuri din lume. Trecuta inca din anul 1990 in randul rezervatiilor biosferei, Delta Dunarii ocupa o suprafata de peste 2.600 de kilometri patrati. Adaposteste peste 1.200 de specii de copaci si plante, 300 de specii de pasari, inclusiv colonii unice de pelicani, si 100 de specii de pesti.

Dincolo de aceste date seci, Delta Dunarii ramane un loc incredibil de frumos, are un potential turistic imens, dar foarte prost folosit.

Tot in top, Sfinxul si Babele de pe Platoul Bucegilor. Probabil ca sunt putini romani care sa nu le fi admirat pe viu sau macar in fotografii ori filme. In jurul Sfinxului exista numeroase legende, iar in memoria celor care l-au vazut pe viu ramane amintirea unui moment magic.

Integral in EvZ