Joi, in Ucraina a demarat oficial campania pentru alegerile legislative, iar sambata Rusia si-a demonstrat intentia de a participa activ la acest scrutin, scrie Nezavisimaia Gazeta. „Rusia unita” a semnat la Kiev un memorandum de pritenie cu Partidul regiunilor, care s-a adresat electoratului cu lozinca „Doua limbi - un singur popor”.

Regionalii au explicat ca vor statut de a doua limba de stat pentru rusa. Concluzia expertilor a fost alta: pe fondul sondajelor favorabile partidului lui Viktor Ianukovici, Ucraina ar putea pretinde sa ia locul Belarus in statul unional, practic inexistent acum.

Sustinut de „Rusia unita”, premierul Ianukovici are sanse de a lua locul lui Aleksandr Lukasenko in planurile Kremlinului, crede directorul institutului de sondare a opiniei publice Ukrainski barometr, Viktor Nebojenko.

In opinia lui, politicienii rusi desfasoara in Ucraina propriul lor joc electoral, ca un antrenament inaintea alegerilor din decembrie pentru Duma ruseasca.

„In cursa pentru influenta in Ucraina si pentru voturile alegatorilor in Rusia, pe primul loc se situeaza clubul ucraineano-rus 'Joia ruseasca', in spatele caruia se afla deputatul Aleksandr Babakov”. Numele lui este legat de afacerile cu energie electrica: „se spune ca Babakov are stranse legaturi cu structuri precum Sevastpolenergo”, spune analistul.