Banca Centrala a revizuit in crestere usoara cu 0,2 puncte procentuale, pana la 3,9%, prognoza de inflatie pentru acest an, dupa ce, in luna mai, se anuntase o prognoza de inflatie de 3,7% pentru finalul acestui an, se arata in cel mai recent raport asupra inflatiei dat publicitatii luni de catre Banca Nationala a Romaniei.

Pentru 2008 insa, prognoza de inflatie a scazut cu 0,5%, de la 4,2% pana la 3,7%.

Inflatia s-a accentuat ca urmare a cresterii preturilor administrate intr-un ritm superior celui prognozat, in principal pe seama majorarii neanticipate a chiriilor stabilite de administratiile locale, a majorarii preturilor volatile ale unor produse alimentare (legume si fructe), ca efect al secetei precum si datorita cresterii pretului international al petrolului, care a generat o scumpire a combustibililor.

Scaderea proiectiei de inflatie pentru 2008, pana la nivelul de 3,7% a fost determinata printre altele de scaderea amplitudinii prognozate a ajustarilor de preturi administrate.

Ce ar putea afecta procesul de dezinflatie

Potrivit bancii centrale printre principalele riscuri asupra inflatiei se numara cresterea salariilor, relaxarea politicii fiscale in conditiile in care se asteapta o intetire a presiunilor asupra cheltuielilor publice, specifica unei perioade electorale, adancirea deficitului de cont curent precum si accentuarea tensiunilor pe piata agroalimentara ca urmare a secetei prelungite.

La capitolul incertitudini sunt mentionate evolutiile viitoare ale cursului de schimb al leului, ale pretului combustibililor si ale preturilor administrate.

Pentru anul 2009, tinta de inflatie a fost stabilita la 3,5%, plus sau minus un punct procentual.

Isarescu: marirea pensiilor nu va afecta economia. Adevaratul risc - politica veniturilor

Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu a explicat, luni, ca majorarea pensiilor nu va afecta economia, deoarece cresterea salariilor va genera un surplus semnificativ de venituri la acest capitol bugetar, conform agentiei de stiri NewsIn.

Isarescu a precizat ca bugetul asigurarilor sociale se va mentine excedentar in acest an si va ramane in surplus si in prima parte a anului viitor, datorita cresterii peste estimari a salariilor.

Guvernatorul bancii centrale a mai mentionat ca la mijlocul anului, bugetul asigurarilor de stat a avut un excedent de jumatate de miliard de euro si ca atata vreme cat bugetul asigurarilor sociale va avea surplus sau un deficit mic, economia nu va fi afectata.

Acesta a mai punctat faptul ca majorarile salariale sunt atat de consistente incat pensiile nu vor crea probleme nici macar in prima parte a anului viitor, dar a avertizat ca adevaratul risc pentru inflatie il reprezinta politica veniturilor in general care este nesustenabila pe termen lung.

Potrivit Institutului National de Statistica, salariul mediu net a avansat in luna iunie a acestui an pana la valoarea de 1023 lei, in crestere cu 1,1% fata de luna precedenta (cu 11 lei) si cu 22,5% fata de luna similara a anului trecut.

In termeni reali (raportul dintre indicele castigului salarial nominal net si indicele preturilor de consum) salariul mediu net a crescut cu 18% fata de aceeasi luna a anului trecut.

  • Traducerea mesajului Guvernatorului BNR (de Emil Stoica)