Federal Reserve a lasat dobanda la dolar neschimbata la 5,25% si a declarat ca, in continuare, principalul risc care planeaza asupra economiei americane este inflatia. Cu toate acestea bursele, dupa o sesiune volatila, au reusit sa inchida pe plus.

Cel mai important aspect macroeconomic de marti a fost sedinta Fed. Oficialii au lasat dobanda la dolar neschimbata la 5,25%, exact asa cum estima si piata. Insa, restul declaratiei oficiale a generat, pe final de sesiune, o volatilitate iesita din comun.

Federal Reserve a declarat ca vede in continuare inflatia sau, mai bine zis, riscul ca aceasta sa nu scada, ca principal factor care ar putea influenta negativ mersul economiei americane. Pana aici, ramane acelasi ton “hawkish”, adica orientat preponderent asupra riscurilor de inflatie.

Initial, bursele s-au inscris pe un trend abrupt scazator, indicele Dow Jones, ca exemplu, pierzand 157 de puncte, adica 1,16% fata de momenul de dinaintea publicarii declaratiei Fed. Sperantele unui Fed care sa adopte un limbaj mai indulcit, in sensul de a intari ipoteza unei reduceri a dobanzii la dolar spre finele anului au fost reduse drastic.

Insa, investitorii au dovedit apoi ca pot vedea si partea plina a paharului.

Desi admite ca fenomenul de corectie a pietei imobiliare este in desfasurare si ca, pentru o parte a populatiei, conditiile de creditare s-au inasprit, Fed vede economia americana ca va creste intr-un ritm moderat in urmatoarele trimestre, ceea ce nu e neaparat rau, si argumenteaza asta prin cresterea locurilor de munca si prin cresterea economiei globale.

Cu alte cuvinte, chiar daca problemele din pietele de credit, in special cel ipotecar si din piata sub-prime vor mai fi prezente, Fed vede acest aspect ca fiind unul punctual, care nu se va raspandi in intreaga economie.

Insa, cateva cuvinte din declaratie merita o atentie sporita: “ Pietele financiare au dat dovada de volatilitate in saptamanile recente”. Daca restul textului nu ofera, ca de obicei, decat acelasi limbaj sec, criptat, cu care ne-am obisnuit deja, aceste cuvinte inseamna mult mai mult.

Inseamna ca este primul pas in calea cresterii transparentei fata de pietele financiare. Inseamna ca, in principal, mesajul dorit de Fed sa ajunga in piete este unul de genul: “Am observat ce s-a intamplat recent. Stati linistiti, monitorizam situatia si, in caz de restriste, actionam”. Motiv pentru care bursele au inregistrat un rebound de toata frumusetea.

Marti, 07 August, indicele Dow Jones a crescut 35,52 puncte, adica 0,26% la 13.504,30 puncte, S&P 500 0,62% la 1.476,71, in timp ce indicele de tehnologie Nasdaq100 a crescut 0,37% la 1,961,67 puncte.

Sigur, conditiile din piata nu sugereaza iminenta vreunei actiuni de forta majora care sa fie luata de catre Fed. Nu exista o criza de lichiditate pe niciuna dintre piete, ci doar o realocare a riscurilor care, in mod automat, duce la cresterea primelor de risc aferente.

Fed-ul, in istoria lui, a actionat de multe ori in situatii de criza, dar nu ca sa previna o scadere a burselor, ci in sensul asigurarii lichiditatii, cel mai important aspect pentru pietele financiare.

Rezumand, Federal Reserve nu vede o criza la orizont si, in plus, face un pas inainte pe calea transparentei. Transparenta care, de ce sa nu o recunoastem, prin comparatie cu Banca Centrala Europeana de exemplu, a fost (inca) un mare minus pentru Fed.

dezbate pe Mersul Trendurilor, blogul lui Liviu Moldovan