WAN a anuntat ca pune la dispozitia ziarelor, gratuit, fabula chineza in 17 episoade a cate 800 de cuvinte fiecare. Asociatia ofera, la adresa www.wan-press.org/nie , versiunile in engleza si spaniola, dar publicatiile au dreptul sa traduca fabula in orice limba.

WAN incurajeaza publicatiile sa lanseze foiletonul in data de 8 septembrie, cand se celebreaza Ziua internationala a literaturii.

Asociatia Mondiala a Ziarelor a facut aceasta propunere la initiativa Natiunilor Unite, ca parte a programului „Young Reader”, ce are ca scop promovarea literaturii universale.

Managerul de proiect Aralynn McMain explica utilitatea acestei initiative: „Stim foarte bine ca relatia parinte-copil joaca un rol esential in crearea unei noi generatii de cititori de presa, ceea ce este din ce in ce mai greu de obtinut.

Mai stim ca o modalitate foarte eficienta de a descoperi de timpuriu un potential consumator este data tocmai de cititul unui ziar, de catre parinti si copii, impreuna. Povestea in foileton s-ar putea dovedi o solutie foarte buna pentru a se realiza aceasta prima apropiere de presa”.

Asociatia Mondiala a Ziarelor este o organizatie non-guvernamentala care apara si promoveaza libertatea presei si independenta financiara ziarelor si contribuie la dezvoltarea editorilor de presa.

Organizatia include zeci de asociatii nationale de presa, agentii de stiri, organizatii regionale de presa si directori executivi de publicatii din peste 100 de tari, care reprezinta peste 18.000 de ziare. Povestea Regelui-Maimuta este foarte populara in China.

Insusi Mao il considera pe erou un model de urmat, evocand capacitatile personajului de a gandi liber si fara teama, de a munci si a-si urmari telurile.

Un articol de D.P.

Integral in Gandul