Autoritatile de la Tbilisi au inceput sa se pregateasca pentru sesozul de iarna cu o declaratie neasteptata: Georgia nu exclude importuri de gaze naturale din Iran, incepand cu 2008, „daca pretul de livrare se va dovedi unul accesibil noua”. In prezent, aprovizionarea este asigurata de Azerbaidjan.

Discutii sunt in derulare si cu Rusia, avand in vedere ca, prin traditie, perioada de primavara-iarna inseamna o crestere majora a necesarului de gaze naturale. Contactata de cotidianul electronic Vzgliad, fostul ministru georgian de externe, Salome Zurabisvili a catalogat anuntul companiei Kaztransgaz-Tbilisi referitor la eventualele importuri de gaz iranian drept „paradoxala”.

„Pe de o parte Georgia proclama orientarea sa prooccidentala, iar pe de alta - capitalul rusesc si cel kazah deviaza politica tarii noastre intr-o cu totul alta directie”, a spus ea.

Incepand din 2007, Rusia livreaza Georgiei gaze naturale la un pret de 235 dolari mia de metri cubi. Pretul gazului iranian nu a fost dezvaluit, dar potrivit unor informatii neconfirmate oficial, el s-ar situa in jurul aceleeasi cifre.