Ce bombe au voie sa arunce avioanele americane asupra Romaniei in exercitiile de pe teritoriul nostru, cine va autopsia un cadavru rezultat in urma manevrelor comune si cine are dreptul sa aresteze vreun infractor roman sau american - sunt cateva din prevederile a 8 acorduri privind functionarea bazelor unde vor fi gazduite trupe SUA.

Acordurile au fost semnate luna trecuta, la Bucuresti, si contin detalii tehnice privind desfasurarea antrenamentelor comune, care nu puteau fi cuprinse in Acordul de acces, semnat la 6 decembrie 2005.

Publicatia militara americana Stars and Stripes explica, in editia sa electronica de ieri, ca documentele se refera, in principal, la aspecte de interes militar: ce tip de exercitii se pot desfasura si cu ce munitie, reguli privind spatiul aerian, frecventele radio alocate, relatiile intre comandantii romani si americani, precum si raspunderile lor.

Exista insa si reguli de interes pentru toti civilii din zona, referitoare la spitalizarea ranitilor, cine suporta cheltuielile medicale pentru victime, cum se face neutralizarea si evacuarea deseurilor periculoase, cine controleaza accesul in baze (teoretic, de catre partea romana, dar in practica exista patrule mixte la punctele de control) si cine se ocupa de securitatea bazelor.

De maxim interes par si prevederile care spun cine poate aresta un infractor civil sau militar pe teritoriul bazelor sau in legatura cu activitatea acestora. Potrivit comandantului aerodromulului Mihail Kogalniceanu, locotenent-comandorul Adrian Vasile, politia militara de pe aerodrom este in subordinea lui, dar la cercetarile privind diferite incidente vor lua parte si ofiteri americani.

Integral in Gandul

de Mihai Diac, Bogdan Munteanu