Razboiul dintre florari si autoritatile Bucurestiului continua, iar miza este destul de mare: civilizarea comertului cu flori, o afacere care se ridica la milioane de euro pe luna, si o potentiala noua afacere - vanzarea a cateva sute de chioscuri-tip catre florari.

Averi din flori

Afacerile cu flori in Bucuresti sunt controlate de o mana deoameni. Cea mai notorie florareasa este Bambina, mama presedintelui Asociatiei Florarilor, Florin Georgescu.

Potrivit negustorilor din piata George Cosbuc, inima acestui tip de comert din Capitala, in fiecare zi sunt aduse aici aproximativ 20.000 fire de flori, care apoi sunt distribuite in tot Bucurestiul. Majoritatea acestora sunt de import, aduse in special din Olanda, Turcia Italia si Ungaria.

Pretul unui fir de trandafir, spre exemplu nu depaseste 20 de eurocenti, dar la taraba ajunge sa fie vandut cu sume cuprinse intre 1,5 si 3 euro.

Conform statisticilor oferite de Ministerul Agriculturii, piata de flori din Romania este acoperita in proportie de 75% de importuri. La nivelul anului 2005 au fost aduse in tara peste 4.000 de flori, a caror valoare s-a ridicat la aproximativ 4.5 milioane de euro.

Exista insa si o importanta piata neagra. La sfarsitul anului 2006, Inspectoratul General de Politie a descoperit o retea de contrabandisti care reusea sa introduca pe teritoriul Romaniei anual aproximativ 2000 de tone de flori de provenienta turceasca.

Taxele platite de “florarii de trotuar” se ridica la aproximativ 50 de milione anual. 25 de milioane sunt platite in contul Administratiilor Domeniului Public pentru cei noua metri de trotuar ocupati, iar restul sunt impozitele fixe platite primariei.

Acuzatii de milioane de euro

Unul dintre membrii Consiliului General al Primariei Municipiului Bucuresti ii acuza pe Liviu Negoita si Adriean Videanu de interesele pe care le au in ceea ce priveste alegerea tipului de mobilier stradal printre care se numara si chioscurile de flori.

“Toata povestea ascunde interese de milioane de euro. Pe spatiile pe care se afla acum tarabele de flori vor fi amplasate chioscuri ce vor fi construite de firme apropiate lui Negoita si Videanu” a declarat sursa citata, care a dorit insa sa-si pastreze anonimatul.

“Avem si noi niste tigani cinstiti care muncesc si tocmai pe aia s-au gandit sa-i lase fara slujba” a mai precizat consilierul.

Florarii si primarii nu se inteleg deloc

Pentru a doua zi consecutiv, cateva zeci de florari s-au strans marti in fata Primariei Sectorului 3 pentru a protesta fata de decizia Consiliului Local de a le darama tarabele.

In timp ce autoritatile argumenteaza demersul prin aspectul negativ pe care il lasa corturile cu flori, vanzatorii de flori se plang ca raman astfel fara slujbe, iar primaria nu le ia in considerare propunerile facute pentru civilizarea comertului.

Primaria Sectorului 3 a luat luni decizia de a demola toate tarabele de flori de pe raza sectorului, din pricina aspectului inestetic pe care acestea il provoaca.

“Comertul cu flori a devenit sursa de inconfort si lipsa de civilizatie in contrast cu amenajarile sustinut realizate de Primaria Sectorului 3 in ultimii trei ani”, se arata intr-un comunicat al institutiei conduse de Liviu Negoita.

O problema invocata de florari este ca nu stiu cum ar trebui sa procedeze pentru a nu intra in conflict cu autoritatile. “Noi am facut trei modele de chioscuri, insa nu le-au acceptat. Sa ne zica ei ce sa facem si facem”, a declarat pentru HotNews.ro unul dintre oficialii Asociatiei Florarilor.

Cheia acestei probleme se afla insa in mana Primarului General al Capitalei, Adrian Videanu.

“Trebuie sa mai astepte si ei. Inteleg ca au ramas fara loc de munca insa pe data de 5 septembrie vom demara licitatia pentru alegerea mobilierului stradal ce va fi instalat in Capitala si speram ca in decurs de cateva luni sa finalizam acest proiect”, a declarat Videanu pentru HotNews.

Acesta a mai precizat ca se va organiza o dezbatere publica la care vor fi consultati atat arhitecti cat si florari si cetateni ai Capitalei.

Videanu si-a propus ca in cel mai scurt timp sa elimine aspectul balcanic de pe strazile Bucurestiului.

“Vor exista chioscuri tip pentru ziare, florarii, iar mobilierul stradal va fi acelasi in toate sectoarele”, a mai spus primarul.

Legat de solicitarea comerciantilor de flori referitor la concesionarea spatiilor pe cate 25 de ani, Videanu a declarat ca este o masura ce trebuie adoptata de fiecare primarie de sector in parte.

Citeste si: Florarii din Bucuresti se plang ca autoritatile le usuca afacerile