In premiera pentru Romania, Stirile Pro TV se afla pe lista nominalizatilor la cea de-a 28-a editie a Premiilor Emmy, la categoria Stiri, cu reportajul „Tibetans at the Chinese Border” (Tibetani la granita chineza), realizat de cameramanul Sergiu Matei.

Materialul surprinde scene in care granicerii chinezi impusca pelerini tibetani. Reportajul a intrat, astfel, in marea competitie pentru un Premiu Emmy, alaturi de alte 800 de proiecte inscrise la diverse categorii. Cei 500 de membri ai juriului, alesi din 35 de tari, ii vor desemna pe 24 septembrie pe castigatorii fiecarei sectiuni.

„Sper ca imaginile pe care le-am filmat pe 30 septembrie 2006 la granita Chinei cu Nepalul sa schimbe ceva in viata tibetanilor”, a declarat Sergiu Matei la aflarea rezultatelor preliminare.

Concurenta: Anglia, Filipine si Brazilia

Reportajul romanului Sergiu Matei, „Tibetans at the Chinese Border”, nu este singurul nominalizat la categoria Stiri. Astfel, reportaje produse pentru TV Globo din Brazilia, ABS-CBN din Filipine si Channel 4 News din Anglia sunt in competitie directa pentru obtinerea unui Premiu Emmy.

Este pentru prima data cand tari precum Romania si Filipine se afla in cursa pentru castigarea unui Emmy, dar si cand reportaje din Rusia si Hong Kong au fost nominalizate.

„Nominalizarile din acest an sunt o dovada clara a faptului ca departamentele de stiri ale televiziunilor din intreaga lume au atins un nivel foarte inalt de profesionalism”, a declarat Bruce L. Paisner, presedinte al „International Academy of Television Arts&Sciences”.

International Academy of Television Arts&Sciences reuneste posturi de televiziune si companii din toata lumea, avand aproape 350 de membri din 70 de tari. Misiunea organizatiei este de a recunoaste excelenta in televiziune, prin acordarea Premiilor Emmy, in cadrul fiecareia dintre cele 11 categorii.

Romania, subiectul unui reportaj de Emmy

Jurnalistul american Travis Fox a fost nominalizat la Premiile Emmy pentru stire si film documentar cu materialul de zece minute intitulat „Romania’s Hopes Lie with EU” (Sperantele Romaniei stau in UE).

Integral in EvZ