O expozitie deschisa la Bruxelles, consacrata lui Leonardo de Vinci, incearca sa arate complexitatea personalitatii acestui geniu renascentist. Omul, artistul, inginerul si umanistul sunt fatetele marelui Da Vinci pe care expozitia isi propune sa le valorifice, informeaza AFP.

Expozitia intitulata “Da Vinci, geniul european” se inscrie in cadrul evenimentelor dedicate celei de-a 50 aniversari de la semnarea Tratatului de la Roma si va fi deschisa pana pe 15 martie 2008.

Potrivit organizatorilor, expozitia va oferi vizitatorilor un traseu ludic si unul didactic privind viata si opera maestrului. In expozitie sunt prezentate, carti, desene, documente ale epocii de la nasterea lui Da Vinci, in orasul Vinci, in apropiere de Florenta (Italia) si pana la moartea sa in Franta, la Clos Luce.

Sunt evocate operele sale in domenii ca arhitectura, pictura si sculptura. “Bineinteles, este foarte dificil sa ai originalele. Tabloul Giocondei nu paraseste Luvrul si desenele sunt foarte fragile” explica Fran?ois-Xavier Remion, unul din organizatori, subliniind ca bugetul acordat acestei expozitii se ridica la aproape 5 milioane de euro.

La Bruxelles vizitatorii pot sa admire una din copiile Giocondei realizata in atelierul artistului.

Expozitia mai prezinta “codexul”, caiete manuscris in care Da Vinci a consemnat rezultatul observatiilor sale profunde (portrete, planse anatomice ) sau al imaginatiei sale debordante (masini de razboi, aparate zburatoare, plutitoare sau rulante).