Secretarul american al Justitiei, Alberto Gonzales, un colaborator fidel al presedintelui american George W. Bush, a demisionat din functie, dupa ce timp de mai multe luni s-a aflat in centrul unui scandal legat de destituirea a noua procurori federali.

Potrivit presei din Statele Unite, citate de AFP, Gonzales l-a anuntat de intentia sa pe liderul de la Casa Alba, vineri, in cursul unei discutii telefonice.

Oficialul american, care ocupa functia de titular al Ministerului Justitiei din 2005, a fost aspru criticat de majoritatea democrata din Congres , din cauza implicarii sale intr-un program de ascultari telefonice ilegale.

Desi pana in prezent a respins cererile pentru retragerea sa din functie, un apropiat al secretarului a declarat ca Gonzales a luat aceasta hotarare din proprie initiativa. Potrivit cotidianului New York Times, presedintele american a acceptat cu greu decizia lui Gonzales.

Retragerea din functie a lui procurorului este ultima dintr-o serie de demisii ale unor oficiali de rang inalt, care au marcat finalul celui de-al doilea mandat al lui Bush. Karl Rove, un consilier apropiat al presedintelui, a demisionat in urma cu doua saptamani.

Potrivit CNN, Gonzales ar putea fi inlocuit de Michael Chertoff, actualul secretar pentru Securitatea Interna.