Lipsa furajelor ii determina pe micii fermieri din zonele afectate de seceta sa isi vanda sau sa isi sacrifice vitele. Taranii vand direct pe piata 1,9 miliarde de litri de lapte si pastreaza pentru consum propriu 1,5 miliarde de litri.

Din luna noiembrie, laptele se va scumpi cu 10-15%. Cauza este seceta prelungita din acest an, care va afecta in special productia si pretul furajelor. In mai multe zone ale tarii, taranii au inceput sa-si vanda vitele sau sa le sacrifice, acest fapt contribuind, de asemenea, la scaderea productiei de lapte din aceasta toamna.

Nu numai fermierii din Romania se confrunta cu probleme provocate de seceta, ci majoritatea tarilor europene. Reducerea productiei de cereale si cresterea preturilor la furaje vor influenta preturile in perioada urmatoare.

"Nu mai gasim lapte nici in Ungaria"

"Laptele se va scumpi cu un procent cuprins intre 10 si 15 la suta din luna noiembrie a acestui an, din cauza secetei care va afecta productia si pretul furajelor", a declarat Valeriu Steriu, presedintele Asociatiei Patronale Romane din Industria Laptelui.

Pretul furajelor va creste din toamna acestui an, iar acest lucru se va resimti, spre sfarsitul anului, si pe piata laptelui.

"Efectivele de animale s-au redus, furajele se tot scumpesc si s-au inasprit si conditiile de colectare, nu mai e avantajos sa investesti in puncte de colectare unde vin doar cateva zeci de tarani", sustine ing. Bujor Dan Titus, administrator la o societate de prelucrare a laptelui din Salaj.

Micii fermieri, in general cei din zonele afectate serios de seceta, au recurs la vanzarea sau sacrificarea animalelor din lipsa de furaje. "Nu prea mai e lapte, nu mai ai nici de unde aduce, nu mai gasim lapte nici in Ungaria, seceta afectand majoritatea tarilor Europei", a precizat ing. Bujor Dan.

Potrivit Institutului National de Statistica, productia de lapte de consum s-a cifrat la 95.765 tone in primul semestru din 2007, in scadere cu 2,3 la suta comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut.

Reprezentantii patronatelor din industria alimentara au anuntat ca preturile principalelor produse alimentare vor creste cu aproximativ 40 la suta din toamna acestui an, iar acest lucru se va resimti la paine, lapte, legume, fructe si ulei.

Reducerea TVA la lapte

"Piata laptelui din Romania va atinge un miliard de euro in 2008, in conditiile in care va exista o crestere de cel putin 10 la suta pe an", a declarat presedintele Asociatiei Patronale Romane din Industria Laptelui, Valeriu Steriu, citat de Rompres.

"La ora actuala piata laptelui este de 850 milioane de euro, numai in sistem industrializat, dar ne asteptam sa creasca in mod constant in anii urmatori, cu circa 10 la suta anual", a precizat Steriu.

Fabricile de lapte din Romania proceseaza anual circa 1,1 miliarde de litri de lapte, in timp ce taranii vand direct pe piata 1,9 miliarde de litri de lapte si pastreaza pentru consum propriu 1,5 miliarde de litri.

Integral in Romania Libera