Ministrul Adrian Cioroianu a prezentat ieri o strategie de politica externa pentru urmatorii zece ani, considerata de analisti vaga si ratind obiectivele esentiale.

Versiunea publica a documentului, rezumata, prezinta, in 25 de pagini, provocarile sistemului international in contextul globalizarii.

Problemele cu care se va confrunta sistemul international provin din evolutiile demografice (imbatrinirea populatiei si migratia), competitia pentru resurse energetice, schimbarile climaterice, terorismul international si proliferarea armelor de distrugere in masa.

„UE ar putea sa dobindeasca profilul actorului international care dispune de cele mai multe instrumente de tip soft daca isi identifica resursele ideatice, juridice, economice si politice interne pentru a se reforma si pentru a deveni mai functionala“, noteaza documentul MAE.

Strategia contine insa si sfaturi pentru SUA: „Pentru sustinerea pe termen lung a acestui statut (de mare putere - n.r.), va fi necesar sa investeasca mai multe resurse economice, tehnologice, militare, dar si creativitate politica in mentinerea actualului rol si sa depuna un efort sustinut pentru pastrarea rolului de locomotiva economica globala, care ar putea transla spre alte regiuni“.

A doua parte a documentului se refera la „obiectivele si prioritatile politicii externe a Romaniei“. „Romania va lua parte, in urmatorii zece ani, la o competitie pentru relevanta in viata internationala si pentru accesul la resurse, in care trebuie sa cistige“, arata documentul.

Tara noastra isi propune sa devina „modelator al politicilor UE si ale NATO, fara sa-si aroge profilul de decident in politica globala“.

Obiectivele politicii externe a Romaniei sint nu mai putin de sapte: consolidarea si afirmarea profilului Romaniei de stat membru UE si NATO; amplificarea contributiei la adaptarea sistemului international de securitate in conditiile globalizarii; intensificarea prezentei Romaniei in activitatea organizatiilor internationale; promovarea intereselor economice ale Romaniei; participarea activa la

constituirea spatiului democratiei, stabilitatii, securitatii si prosperitatii in vecinatatea Romaniei; reafirmarea ca partener important de dialog si cooperare al statelor din diferite regiuni ale lumii; promovarea intereselor cetatenilor romani de pretutindeni; promovarea valorilor culturale si spirituale nationale, imbunatatirea imaginii Romaniei si cresterea gradului de intelegere si sustinere a politicii externe in rindul cetatenilor romani.

Pentru a-si asigura securitatea energetica, Romania, in cadrul politicii UE, isi propune sa promoveze „transformarea Portului Constanta intr-un important punct nodal si logistic“ si promovarea proiectelor Nabucco si PEOP de transport, „paralel cu desfasurarea unei campanii intense pe linga companiile importante din sectorul energetic“, dar si „constituirea bursei regionale de energie la Bucuresti“.

In zona Marii Negre, Romania va participa la organizatiile existente, „OCEMN, in special“ (initiativa turceasca - n.r.). Forumul Marii Negre (initiativa a presedintelui Traian Basescu - n.r.) intra doar la capitolul „sustinerea de formule flexibile noi“.

„Viitorul european al Republicii Moldova constituie o obligatie morala a societatii romanesti“, arata documentul MAE. „Relatia cu Federatia Rusa va fi guvernata de principiile raporturilor existente intre Uniunea Europeana si Rusia“. Romania isi propune insa sa se „reafirme ca partener important de dialog si cooperare al statelor din toate regiunile lumii“.

Cioroianu: strategia reala „e secreta“

Strategia dvs. parca este Carta ONU - sa fim prieteni cu toti si sa fie pace in lume. Obiective si masuri mai concrete exista?

Fiti convinsa ca ele exista, dar nu pot inca sa le fac publice. Strategia va fi dezbatuta in detaliu si veti afla mai multe imediat ce aceste lucruri vor fi agreate.

Supuneti dezbaterii publice un document secret? Atunci ce sens mai are cel pe care-l avem in fata?

Nu, dar acesta este un proiect, iar mai multe veti afla o data ce el va fi trecut prin toate institutiile abilitate.

Fault la Tariceanu

„Iesiti din logica insularizarii pe domenii inguste si renuntati definitiv la liniile nevazute ce separa asa-zisii diplomati cu gulere albe de cei cu gulere albastre“, a cerut Calin Popescu Tariceanu ambasadorilor prezenti ieri la Reuniunea Anuala a Diplomatiei.

Intrebat la ce se refera premierul, ministrul Adrian Cioroianu a replicat: „In general se intelege prin cei cu gulere albastre cei care fac toata treaba, iar cu gulere albe, cei care merg la receptii. Aceasta este o distinctie facuta, de regula, de catre cei care nu inteleg foarte bine politica externa, intrucit si cei cu gulere albe muncesc de fapt foarte mult“.