Motiunea de cenzura initiata de Mircea Geoana are adversari puternici chiar in inetriorul PSD, scrie Romania Libera.

La randul sau Geona ii ameninta cu excluderea din partid pe cei care nu vor vota motiunea, noteaza EvZ. Ziarul Adevarul considera ca opozitia din interiorul PSD este alimentata de conducerea PNL.

Initiativa lui Geana nu se va bucura nici de sprijinul parlamentarilor PC si PRM, relatazea Gandul, in schimb va avea sustinerea PD si PLD, afirma Cotidianul.

Opzitie din interior

Mircea Geoana va avea astazi de infruntat opozitia propriilor sai parlamentari fata de depunerea motiunii de cenzura. In sedinta comuna a grupurilor parlamentare ale PSD, convocata pentru astazi, se asteapta oficializarea razboiului declansat intre seful partidului si senatorii si deputatii acestuia. Ieri, Ion

Iliescu si Viorel Hrebenciuc, lideri ai grupurilor parlamentare, i-au asmutit pe deputati si senatori impotriva motiunii de cenzura.

Dupa ce sambata, la Mamaia, Ion Iliescu isi anuntase intentia de a rasturna decizia partidului privitoare la depunerea motiunii, ieri presedintele de onoare al PSD a avut o intrevedere cu presedintele Senatului, Nicolae Vacaroiu, si cu senatorii Doru Ioan Taracila si serban Nicolae, pentru a pregati planul de bataie.

Senatorii controlati in marea majoritate de Ion Iliescu nu si-au ascuns nici in sedinta grupului resentimentele fata de ideea lui Mircea Geoana de a darama Guvernul Tariceanu. "Daca ne apucam acum sa spunem ce credem noi despre motiunea de cenzura, stam aici toata noaptea. Mai bine vorbim maine in sedinta, in fata presedintelui", au spus ei.

Iliescu a facut totusi o declaratie in fata presei, aratand ca "depunerea motiunii de cenzura nu este o idee buna". si la Camera Deputatilor, liderul de grup Viorel Hrebenciuc le sugera social-democratilor sa nu voteze in favoarea motiunii, explicandu-le ca, in cazul in care aceasta va trece, se vor spulbera toate iluziile lor de a ajunge ministri intr-un guvern PSD.

"Daca motiunea se depune si trece, se fac anticipate", i-a avertizat Hrebenciuc pe deputatii PSD. Adica, in opinia acestuia, nici nu se pune problema ca Traian Basescu sa-l nominalizeze pe Mircea Geoana ca premier al unui guvern social-democrat.

In consecinta, nici deputatii PSD nu-l vor sustine pe liderul partidului, ei declarand, de altfel, pe holurile Parlamentului ca pana la urma "nimeni n-o sa voteze motiunea".

Romania Libera

Geona pregateste sanctiuni

Mircea Geoana si ceilalti lideri ai PSD se asteapta ca la sedinta de azi sa apara voci contra, dar nu dau prea multe sanse opozantilor. „Discutiile sunt normale. Dar, dupa ce este luata o decizie, ea trebuie respectata.

In Decizia comitetului executiv cu privire la depunerea motiunii a fost stabilit clar ca aceia care vor vota contra vor fi sanctionati”, ne-a declarat presedintele PSD. La randul sau, secretarul general al PSD, Titus Corlatean, se declara convins ca motiunea va fi depusa.

„Nu cred ca exista sanse ca motiunea sa nu fie depusa pentru ca exista o decizie politica luata si trebuie dusa pana la capat”, a declarat Corlatean.

EvZ

PNL duce o campanie de „otravire"

Liberalii deruleaza o campanie de la om la om pentru a determina cat mai multi parlamentari social-democrati sa nu voteze motiunea de cenzura pe care PSD a anuntat ca o va depune pana la 10 septembrie. Senatorii si deputatii PNL au avut intalniri informale in circumscriptiile electorale cu reprezentantii PSD.

Liberalii incearca sa le atraga atentia unora dintre alesii pesedisti ca, daca vor vota motiunea, se va ajunge la anticipate, iar sansele lor de a se regasi din nou pe liste sunt reduse.

Argumentele PNL se bazeaza pe faptul ca multi dintre actualii senatori si deputati PSD au ajuns in Legislativ datorita fostilor lideri Adrian Nastase si Ion Iliescu, ramasi acum fara influenta in partid.

O alta directie a campaniei de „otravire" a liberalilor are in vedere chestiunea pensiilor, parlamentarilor social-democrati fiindu-le amintit faptul ca nu vor beneficia de sumele consistente prevazute daca nu vor contabiliza un mandat intreg.

Adevarul

Pc si PRM nu votaeaza motiunea

Conservatorii si-au dat mana cu peremistii si l-au lasat si ei din brate pe Mircea Geoana, apreciind ca “o greseala” depunerea motiunii de cenzura de catre PSD. “Motiunea (n.red.) este o greseala. Romania nu are nevoie acum (...) de scandaluri interminabile. Nu ne este foarte clar, daca motiunea trece, ce urmeaza.

Noi am popus un guvern apolitic, de tehnocrati", a declarat, ieri, presedintele PC, Dan Voiculescu, in urma unei intalniri cu seful PRM, Corneliu Vadim Tudor. Peremistul-sef i-a tinut isonul lui Voiculescu, numind intentia pesedistilor de a darama guvernul “o greseala sinucigasa”, rezultatul unei idei “cu care s-a intors dintr-un anumit voiaj domnul Mircea Geoana".

C.V. Tudor i-a avertizat pe pesedisti ca, prin motiune, “ii dau o pasa de gol lui Traian Basescu, care asteapta sa provoace alegeri anticipate”. Voiculescu a aratat si el cu degetul spre presedinte: “Traian Basescu se ocupa asiduu, dupa ce a distrus PNL si dupa preocuparile de spargere a UDMR, de spargerea PSD, prin grupul de la Cluj”. Voiculescu si C.V.

Tudor au prorocit amandoi ca motiunea PSD are putine sanse sa ajunga in dezbaterea Parlamentului.

Gandul

PD si PLD ar vota motiunea

PD si PLD au anuntat ieri oficial ca vor sustine preconizata motiune de cenzura a PSD. Liderii PD si PLD care s-au reunit ieri-dimineata la sediul democratilor din Aleea Modrogan au mai decis sa colaboreze pentru pregatirea alegerilor europarlamentare.

Presedintele PLD, Theodor Stolojan, a declarat, conform MEDIAFAX, ca intilnirea a avut loc „in baza protocolului de colaborare bilateral“. „Categoric vom vota pentru motiune, pentru ca acest Guvern, politic, nu are sustinere decit pe compromisuri netransparente“, a precizat Stolojan.

La rindul sau, secretarul general al PD, Vasile Blaga, a declarat ca „cele doua partide au deja experienta unor bune colaborari din timpul referendumului pentru sustinerea presedintelui“.

Cotidianul