Societatea de transport a energiei electrice Transelectrica a avut o prima jumatate de an mai slaba decit in 2006 din punctul de vedere al profitului net realizat, acesta fiind mai mic cu aproape 40% fata de aceeasi perioada a anului trecut, a anuntat compania.

Veniturile au scazut usor, de la 1,196 miliarde de lei, la sfirsitul primului semestru din 2006, la 1,195 miliarde de lei (358,73 milioane de euro).

Rezultatul net inregistrat de 96,63 milioane de lei (29 de milioane de euro) este calculat potrivit standardelor internationale IFRS si este urmare a mai multor factori printre care reducerea productiei si consumului de electricitate din prima parte a anului, dar si a avariilor de sistem.

„Am avut in iarna o serie de furtuni care au darimat mai multi stilpi la care a trebuit sa facem lucrari de reabilitare. De asemenea, congestiile in sistem care au urmat acestor avarii ne-au influentat negativ rezultatele”, a declarat pentru Cotidianul Stelian Gal, director general al Transelectrica.

Potrivit acestuia, un alt factor care a influentat profitul a fost achizitionarea de curent la preturi mai mari decit cele bugetate pentru a acoperi pierderile tehnologice de energie in reteaua de transport. „ANRE ne-a obligat ca, pina in iulie, sa cumparam curent la 243 de lei MWh, desi noi bugetasem sa cumparam la 170 de lei. De-abia din august ni s-a permis sa cumparam la 190 lei”, a afirmat Gal.

In ciuda rezultatelor din primul semestru, obiectivul de profit pentru acest an nu este compromis, directorul Transelectrica spunind ca cele 70 de milioane de euro bugetati vor fi atinsi si chiar depasiti. Aceasta deoarece estimarile arata ca atit productia, cit si consumul vor creste, un factor important fiind punerea in functiune a reactorului 2 de la Cernavoda.

De altfel, compania nationala de transport a energiei intentioneaza sa rectifice, in urcare, estimarile privind veniturile totale si profitul brut pentru anul 2007. Propunerea de modificare a datelor bugetate va fi supusa aprobarii actionarilor companiei, la solicitarea Consiliului de Administratie, la 20 septembrie.

de Florin Cojocaru

integral in Cotidianul