Numarul a fost creat in 1991, pentru ca toti calatorii din spatiul European sa poata apela un numar unic de telefon pentru situatii de urgenta, mai degraba decat sa memoreze numere diferite pentru tari diferite.

Declaratia a fost realizata la initiativa deputatilor europeni: Diana Wallis, Gerard Onesta si Alejo Vidal - Quadras si a fostilor deputati europeni Marc Tarabella si Dimitrios Papadimoulis.

"Dezastrele naturale care au avut loc in Europa in vara trecuta ar trebui sa ne determine sa realizam cat de important este pentru cetaaeni sa cunoasca acest apel telefonic de urgenta, deja operational in toate cele 27 State Membre.

Din pacate, multi cetateni nu cunosc acest apel", au precizat, intr-o declaratie comuna la Strasbourg, cei cinci deputati europeni.

"Acum ca Parlamentul a sprijinit declaratia noastra, ne asteptam ca echipa Comisiei sa stabileasca o Zi Europeana care sa promoveze campanii de constientizare pentru apelul unic de urgenta 112 (la 11 februarie) si sa evalueze de urgenta stadiul utilizarii tututor serviciilor 112 din Europa", au spus ei.

Integral in Smart Financial