Consiliul Permanent al UDMR a modificat vineri lista de candidati pentru alegerile europarlamentare. Cea mai importanta schimbare este retragerea din randul candidatilor a fostului ministru al Comunicatiilor Zsolt Nagy. Astfel, pe primele locuri se regasesc senatorii Gyorgy Frunda si Sogor Csaba, ministrul Iuliu Winkler, viceprimarul municipiului Oradea Rozalia Biro si ministrul Korodi Attila.

Lista va fi supusa dezbaterii Consiliului Reprezentantilor Unionali, for de conducere al UDMR.

Presedintele UDMR, Marko Bela a declarat ca regreta retragerea lui Szolt Nagy de pe lista, explicand ca nu a reusit sa-l convinga pe acesta sa se razgandeasca.

Zsolt Nagy este urmarit penal in dosarul privatizarilor strategice. In presa au aparut informatii legate de presupuse legaturi ale acestuia cu reteaua de spionaj a Stamen Stancev, facilitand scurgerile unor informatii secrete catre reteaua bulgarului.

Informatiile ar fi favorizat castigarea unor licitatii pentru consultanta sau privatizarea unor societati - Radiocomunicatii SA, Posta Romana si Romtelecom. Zsolt Nagy a fost suspendat din functia de ministru al Comunicatiilor, in luna iunie de presedintele Traian Basescu.

Nominalizarile pentru Parlamentul European au fost facute dupa ce episcopul reformat Laszlo Tokes a refuzat oferta de a participa impreuna cu UDMR la alegeri.

Presedintele Consiliului National al Maghiarilor din Romania, episcopul reformat Laszlo Tokes va candida ca independent la alegerile pentru Parlamentul European, in timp ce UDMR va avea o lista separata de candidati.

Liderii UDMR si ai organizatiilor civice maghiare care il sustin pe episcopul Laszlo Tokes nu au ajuns la o intelegere privind depunerea unei liste comune de candidati pentru Parlamentul European. Despartirea dintre Tokes si UDMR ar putea duce la divizarea voturilor comunitatii maghiare.