O lupta intre traditionalisti si ecumenisti, implicare a Masoneriei, a partidelor politice si a serviciilor secrete, o lupta pozitii si pentru putere etc. Presa abunda de stiri si opinii ale specialistilor in doctrina ortodoxa si scaune patriarhale. Zumzetul creat pe marginea acestor alegeri depaseste insa cu mult interesul (sau mai degraba dezinteresul) enoriasilor ortodocsi pentru ele.

Cei mai multi stiu ca aceste alegeri le va influenta prea putin viata si credinta, ca nu au niciun cuvant de spus in aceasta situatie totul fiind o batalie de interese si legaturi intre ierarhii BOR.

Majoritatea celor cu care am discutat nu stiu cum ii cheama pe ierarhii favoriti pentru Patriarhie, ce au facut ei pana acum sau de ce ar trebui ii intereseze atat de tare cand ei fac ascultare de duhovnicul lor, parintele cutare sau cutare...

Fara a avea pretentia unui sondaj, am incercat zilele acestea sa aflam si opinia celor directi interesati de aceste alegeri si anume crestinii ortodocsi.

I-am intanit la Biserica, pe strada sau pe diferite forumuri de discutii si credinta ortodoxa.

Unii se declara ortodocsi practicanti, care postesc, se spovedesc, impartasesc si sunt cunoscatori ai traditiei ortodoxe. Altii sustin ca merg regulat la liturghie dar ca nu cunosc bine doctrina si tainele. Ne-au raspuns si cei care spun ca sunt ortodocsi fiindca asa au fost botezati, dar n-au legatura prea mare cu cu Biserica.

I-am intrebat cum vad ei alegerile, daca au auzit de ierarhii care ravnesc la scaunul Patriarhal, ce parere au despre ei, daca ei cred ca si enoriasii au un cuvant de zis. Oameni au formulat raspunsuri rapide si succinte, dar destul de lamuritoare despre "agitatia" creata in jurul acestor alegeri.

Le vom reda mai jos doar pe cele mai reprezentative:

Roxana P., manager: "Din tot scandalul de castigat au doar cei care pretind ca se roaga pentru noi. Totul s-a transformat intr-un razboi pe care credinciosii nici macar nu-l cunosc in amanunt. Oamenii nici nu mai stiu ce e Patriarhia, ce poate sa faca pentru credinciosi un patriarh.

Din afara nu se vede decat ura, interese, iar biserica se transforma tot mai mult intr-un camp de batalie pentru beneficiile popilor.

E evident ca credinciosii sunt lasati pe dinafara, ca nimeni nu asculta parerea oamenilor. Razboiul se duce la un nivel prea mare pentru un muritor de rand.".

Dan Carbunariu, muncitor: "Sunt mai mult curios, dar nu ma intereseaza cu adevarat. Parintele ne-a indemnat sa ne rugam la Dumnezeu sa ne dea Patriarhul pe care-l meritam si sa nu ne tulburam cu astfel de lucruri. Nu Patriarhul posteste si se spovedeste pentru tine. Sa fim mai grijulii cu credinta noastra"

Florin J., economist: "E o mare mizerie, nu ma intereseaza, ierarhii astia sunt niste gunoaie, enoriasii sunt prostimea manipulata, e o afacere intre popi (nu preoti). Noi tinem de duhovnicii mari ai acestui neam ale caror virtuti crestine sunt evidente! La ei ne spovedim si impartasim si nu la ierarhii decadenti, desprinsi de neam si Biserica."

Il. N., agent vanzari: "Normal ca ma intereseaza. Enoriasii daca ar fi drept credinciosi ar avea multe de zis. Eu vad totul ca pe un haos general Din pacate inclin sa cred ca e vorba doar despre niste orgolii ale ierarhilor sau oamenilor politici."

Mircea B., librar: "Chiar nu ma intereseaza subiectul. Nu are legatura cu viata mea. M-am informat si eu despre eveniment din presa ca despre un eveniment obisnuit si cam atat"

Artenie C., student Teologie: "Pt Ortodoxie bine e sa fie ales unul chiar prin insuflarea Sfantului Duh, fara a se vehicula nume, interese... Campania de acum slujeste niste interese, iar Biserica nu e o "institutie" care ar avea interese, ci e cea lasata de Dumnezeu sa lupte pt mantuirea oamenilor.

Cei mai interesati nu sunt ortodocsii in cine va fii patriarh, ci cei din afara, sperand sa fie un om slab, care sa poata fi manipulat, folosit...

Pe langa tevatura facuta in media, multi din cei ce conduc azi Biserica (Sinod si ce sa mai vb de Adunare Bisericeasca) sunt usor de manevrat; daca ar avea autoritate, cuvantul lor ar fi respectat/ temut. Nu s-ar mai interpreta tot ce spun; si-ar da seama toti ca se pun contra lui Dumnezeu..."

Ioana B., functionar: "Nu ma intereseaza sub nicio forma fiindca stiu ca ierarhii favoriti pentru Patriarhie nu mai au de mult legatura cu credinciosii si cu cele sfinte. In realitatea, au trecut cateva secole de cand nu mai au legatura...Avem din fericire multi preoti buni si duhovnici mari ca sa nu ne facem probleme..."

Codrin T., jurnalist: "Nu apartin Bisericii. Am fost doar botezat ortodox. Ma intereseza alegerele in masura in care este vorba de o functie importanta, dar nu simt vreo legatura intre mine si oamenii astia. E dificil de anticipat ce se va intampla dupa alegerea noului patriah.

Dificultatea consta atat in faptul ca cei trei candidati anuntati carora, se pare, se va aduga Bartolomeu sunt inca putin putin cunoscuti de credinciosi, cat si in caracterul, din pacate, eminamente simbolic al functiei de Patriarh. Miza alegerii noului patriarh ar fi in primul rand aceea ca BOR sa castige un loc mai pregnant in spatial public.

In afara de cateva proiecte ultra-mediatizate precum “Catedrala Neamului” o pozitie clar articulate a ortodoxiei a absentat de la masa dezbaterilor. Nu trebuie sa uitam ca viata crestinilor ortodocsi se prelungeste si dincolo de zidurile Bisericii.

Dintre candidati, Daniel al Moldovei pare a avea profilul cel mai potrivit, asta daca ne gandim la eforturile pe care le-a depus pentru scoaterea bisericii din enclava comunista si la activitatea din cadrul “Grupului de reflectie si innoire in Biserica Ortodoxa Romana”.

Laur B., jurist: "Sincer, sunt mai mult curios decat interesat. E ca un meci aranjat, ca un blat, doar ca vrei sa vezi cum or sa puna in scena toata magaria. Fereste-ne Doamne de episcopi si de astfel de ierarhi turnatori, betivani, preacurvari...si chiar atei. Eu ma spovedesc la mine la Biserica in Rahova. In preoti (in cei cunoscuti) am incredere, in ierarhi nu.

Mai intai sa-i vedem cu fetele supte de post si rugaciune si apoi sa se viseze Patriarhi!"

Daniel T, muncitor: "Nu ma priveste, nu ma bag... Atata timp cat eu sunt mai pacatos decat toti oamenii la un loc cine sunt eu sa -i judec pe mai-marii nostri? Poate ei se vor mantui iar eu pentrut asta nu ma mantuiesc.

Domnul va judeca asa ca...Invata pe cat poti sa ierti multe in viata si sa nu judeci pe cat poti pe aproapele ...pentrut ca nu poti stii niciodata cat de mult aparentele inseala."